• Οικονομία

    Οδηγός: Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Πρεμιέρα έκανε χθες το πετρέλαιο θέρμανσης ανοίγοντας στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο, ενώ μετά την έκπτωση που έκαναν οι HELLENIQ ENERGY και Motor Oil, απέκτησε τελική τιμή στα 1,38 ευρώ το λίτρο.

    Σε αυτή την τιμή η HELLENIQ ENERGY μόνο για τα πρατήρια ΕΚΟ δίνει επιπλέον 5% έκπτωση με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,312 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο στα πρατήρια των υπόλοιπων εταιρειών η τιμή θα κινείται στα 1.38 ευρώ το λίτρο.

    Και τώρα αναμονή για το επίδομα. Από χθες τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, με τους καταναλωτές να προσπαθούν να υπολογίσουν το επιδοτούμενο ποσό που θα λάβουν για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν αν είναι και δικαιούχοι του διπλού επιδόματος.

    Συγκεκριμένα από χθες 14 Οκτωβρίου 2022, για το πετρέλαιο θέρμανσης ισχύουν τα παρακάτω:

    –Μείωση της διυλιστηριακής τιμής πώλησης προς όλες τις Εταιρίες Εμπορίας με ειδική έκπτωση 0,075€ στην τελική τιμή με ΦΠΑ, επιπλέον της κρατικής επιδότησης 0,25 ευρώ με ΦΠΑ ανά λίτρο, που έχει ήδη ενσωματωθεί. Η έκπτωση θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να βοηθήσει τον αρχικό εφοδιασμό

    –Ειδική προσφορά από την ΕΚΟ για τους καταναλωτές που επιλέγουν να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας από την Εταιρία, που περιλαμβάνει:

    • έκπτωση 5% στη τελική τιμή (η προσφορά ισχύει έως 21 Νοεμβρίου 2022)
    • δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης με έως και 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες Ελληνικών Τραπεζών για όλη την περίοδο της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.

    Σημειώνεται ότι επειδή η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία δολαρίου σε ευρώ, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, ωστόσο οι παραπάνω εκπτώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, για τα προαναφερθέντα διαστήματα.

    Επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι και το διπλό επίδομα

    Φέτος τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθούν στα νοικοκυριά θα είναι αυξημένα, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Με βάσεις εκτιμήσεις ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 που ήταν πέρυσι, σε περίπου 1.3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της χορήγησης του επιδόματος θα είναι αυξημένο από 174 εκατ. ευρώ, πέρυσι σε 300 εκατ. ευρώ τη φετινή χειμερινή περίοδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 300 στα 350 ευρώ, ενώ για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς θα ανέλθει στα 700 ευρώ.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, τα οποία θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εισοδηματικά και περιουσιακά.

    Ειδικότερα:

    • Εισοδηματικά όρια: Φέτος, έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
    • Περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δε μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

    Καθώς, λοιπόν, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, γίνεται κατανοητό ότι φέτος θα παρουσιαστεί αύξηση στον αριθμό των νοικοκυριών που θα το λάβουν φέτος για πρώτη φορά.

    Το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

    Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία

    Εάν στην πολυκατοικία σας ο καυστήρας είναι κοινός, τότε ο διαχειριστής θα εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

    Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

    Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ή ιδιοκτήτες, ποιού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

    Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ..

    Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

    Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

    Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

    Εάν στην πολυκατοικία σας το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

    Δικαιολογητικά για το επίδομα

    Κατά την αίτησή σας στο myθερμανση, θα πρέπει να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

    Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

    • ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
    • το ποσό/αξία της συναλλαγής
    • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
    • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

    Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

    • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
    • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
    • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

    Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΠΕ: Έκπτωση 7,5 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ