• Ενέργεια

    LEED: Ρεκόρ το δεκάμηνο του 2022 με 13 αιτήσεις ελληνικών κτηρίων για πιστοποιήσεις – Ποια είναι


    Ολοένα και περισσότερα κτήρια στην Ελλάδα ζητούν και λαμβάνουν πιστοποιήσεις LEED που αποδεικνύουν το βιώσιμο τρόπο που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, συνολικά στην Ελλάδα 80 κτήρια έχουν λάβει πιστοποίηση Leed, ενώ το 2022 η τάση είναι αυξητική με 13 κτήρια να έχουν αιτηθεί για να λάβουν σχετική πιστοποίηση στο πρώτο δεκάμηνο. Το 2021 είχαν γίνει 2 αιτήσεις για την ίδια πιστοποίηση, το 2020 6 αιτήσεις ενώ για το σύνολο του 2019 14. Με βάση την πορεία των αιτήσεων μέχρι σήμερα το 2022 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ στις αιτήσεις για την πιστοποίηση LEED.

    Η τάση αυτή δεν είναι ανεξήγητη και συνδέεται με τη μεγάλη υπεραξία που λαμβάνουν τα ακίνητα αν πιστοποιείται ο βιώσιμος χαρακτήρας τους. Γι αυτό και ιδιοκτήτες ακινήτων και  real estate developers έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουν πιστοποιήσει πολλά κτίρια, όπως και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η πιστοποίηση αυξάνει την αξία των ακινήτων είτε πρόκειται για την εξασφάλιση χρηματοδότηση είτε για κριτήρια ESG, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική.

    Ειδικότερα, φέτος αίτηση έχουν κάνει οι: Galleria Riviera και Riviera Tower στον Αγιο Κοσμά, το Ίδρυμα Ωνάση στη Συγγρού, το Vouliagmeni Mall Offices και το Vouliagmeni Mall, το Mandra Logistic Project, το One South Voula, τα γραφεία στην Ιπποκράτου 3-5, το Resarch Center Administration, το SNF Παδιατρική Κλινική στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Αποκατάστασης Αναγέννηση στη Φιλοθέη και το Building for People with Disabilities   κτήρια A,B,C, D στην Δραγατσανίου.

     Τι είναι η πιστοποίηση LEED

    To σύστημα διεθνούς πιστοποίησης LEED αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ, U.S. Green Building Council (USGBC)  ώστε τα κτίρια να τηρούν  πρότυπα βιωσιμότητας. Το πρώτο Κτήριο με πιστοποίηση LEED Δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1998 και, έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες.

    Το LEED, ή Leadership in Energy and Environmental Design, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης πράσινων κτιρίων στον κόσμο. Διαθέσιμο για σχεδόν όλους τους τύπους έργων κτιρίων, γραφείων και σπιτιών το LEED παρέχει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία υγιών, εξαιρετικά αποδοτικών και οικονομικών πράσινων κτιρίων. Η πιστοποίηση LEED είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο επιτευγμάτων βιωσιμότητας

    Τα κτίρια με πιστοποίηση LEED εξοικονομούν χρήματα, βελτιώνουν την απόδοση, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και δημιουργούν πιο υγιεινά μέρη για τους ανθρώπους. Αποτελούν κρίσιμο μέρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων ESG, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την υποστήριξη πιο δίκαιων κοινοτήτων.

    Για να επιτύχει την πιστοποίηση LEED, ένα έργο κερδίζει πόντους τηρώντας τις προϋποθέσεις και τις πιστώσεις που αφορούν τον άνθρακα, την ενέργεια, το νερό, τα απόβλητα, τις μεταφορές, τα υλικά, την υγεία και την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος. Τα έργα περνούν από διαδικασία επαλήθευσης και αναθεώρησης από το GBCI και απονέμονται βαθμοί που αντιστοιχούν σε ένα επίπεδο πιστοποίησης LEED: Πιστοποιημένο (40-49 βαθμοί), Ασημί (50-59 βαθμοί), Χρυσό (60-79 βαθμοί) και Πλατινένιο (80). + βαθμοί).



    ΣΧΟΛΙΑ