• Ενέργεια

    Κωστής Χατζηδάκης: Αυτές είναι οι 4 προϋποθέσεις για τις Σκουριές- Τι είπε για το φράγμα Πολυφύτου


    Επίσκεψη στις Σκουριές πραγματοποίησε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
    Όπως δημοσιοποίησε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου επισκέφθηκαν τη βορειοανατολική Χαλκιδική για να δουν από κοντά την πολυσυζητημένη επένδυση της Eldoraldo Gold.
    Συζήτησαν  με τη διοίκηση της εταιρείας, με το προεδρείο των εργαζομένων και με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο.
    Ο υπουργός από την πλευρά του ξεκαθάρισε προς όλους ότι είναι υπέρ της επένδυσης με τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:
    •  Να αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις εργασίας
    • Να είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης σύμφωνο με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία
    •  Να αυξηθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου
    • Να υπάρξουν ουσιώδη αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
    Όπως εξήγησε στόχος είναι να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.
    Επίσκεψη και στις λιγνιτικές περιοχές-“Γύρω από το φράγμα Πολυφύτου μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη”
    Την προηγούμενη μέρα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, η μέρα ήταν αφιερωμένη  στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα. Μαζί με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας, όπως ανέφερε ο υπουργός στο προσωπικό του προφίλ στα social media,  επισκέφθηκαν τις λιγνιτικές περιοχές για να δουν από κοντά πώς εξελίσσεται η πορεία της απολιγνιτοποίησης.
    Πήγαν στην Ακρινή. Στη λίμνη Πολυφύτου. Στη μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά και στο κτήμα Άλφα στη Φλώρινα. Όπως σημειώνει ο υπουργός, “ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να έχει μέλλον τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Αυτό γίνεται άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
    Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η απολιγνιτοποίηση να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο. Ωστόσο είδα ακόμα μια φορά ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον και πέρα από το λιγνίτη.
    Γύρω από το φράγμα Πολυφύτου μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.
    Τα χωράφια επίσης στο μέλλον θα αρδεύονται έτσι ώστε η περιοχή να μπει δυναμικά στην σύγχρονη Γεωργία. Το κτήμα Άλφα είναι απόδειξη ότι η οινοποιία μπορεί να είναι από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά και η σύγχρονη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνει ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να περάσει μπροστά. Και να δείξει το δρόμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.
    Η Δυτική Μακεδονία έχει μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι πράσινο και ευρωπαϊκό. Είναι δέσμευσή μου ότι θα το χτίσουμε μαζί!”



    ΣΧΟΛΙΑ