• Ενέργεια

    Κομισιόν: Έρχεται πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέες κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου

    • NewsRoom
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Ζοζέπ Μπορέλ

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ζοζέπ Μπορέλ


    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότειναν ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

    Στο όγδοο πακέτο κυρώσεων σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης), η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.

    «Δεν αναγνωρίζουμε τα εικονικά δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Επιπλέον, διευρύνονται οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, με σκοπό να στερήσουν από τη Μόσχα έσοδα 7 δις. ευρώ και στις εξαγωγές σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

    Παράλληλα, στο πακέτο κυρώσεων προβλέπεται διεύρυνση της λίστας προσώπων και εταιρειών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις.

    Περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

    Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε άτομα που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

    Nord Stream

    Με τη Ρωσία να απειλεί για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν από χθες την αντίδραση τους με νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

    Είχαν προηγηθεί οι ανεξήγητες διαρροές σε δύο αγωγούς αερίου Nord Stream στη Βαλτική, με την Ευρώπη να διερευνά το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

    Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Βloomberg: Η ΕΕ εξετάζει την ένταξη και της ναυτιλίας στις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

     



    ΣΧΟΛΙΑ