• Ενέργεια

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία: «Μην πειράξετε την ελληνική υφαλοκρηπίδα»

    • NewsRoom

    Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ


    Το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Τουρκία τις ενεργειακές διερευνητικές δραστηριότητές της και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξετάζει με ανήσυχο βλέμμα η Ουάσινγκτον.

    Όπως εξέφρασε ο Ματ Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, που βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές, η Ουάσινγκτον προβληματίζεται με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, σχετικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιθυμούν επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και, γενικότερα, στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πάλμερ, η Ουάσινγκτον εμφανίστηκε κάθετη στην Τουρκία όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, ξεκαθαρίζοντας στην Άγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική». Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταδίκασαν δημοσίως τις τουρκικές γεωτρήσεις ως προκλητικές, τονίζοντας παράλληλα ότι υπονομεύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υπάρχει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο Πάλμερ έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι ειδικά οι γεωτρήσεις σε απόσταση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την Αμμόχωστο είναι ξεκάθαρα παράνομες. Όπως υπογράμμισε, η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι «δύσκολη αλλά σημαντική». Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επικοινωνία των δύο χωρών, ο Πάλμερ υποστήριξε ότι εντοπίζονται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, η κυπριακή ΑΟΖ, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν.

    Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πάλμερ χαρακτήρισε την περιοχή αυτή τη χρονική περίοδο ως «στρατηγικό χώρο ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία των Πρεσπών την πιο σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1995), ενώ παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε «έκλεισε» τις πόρτες της διαπραγμάτευσης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας για την είσοδό τους στην Ένωση.

    Ο κ. Πάλμερ τόνισε ότι ιδανική περίσταση για επανεξέταση της διπλής υποψηφιότητας Τιράνων και Σκοπίων, θα είναι η Σύνοδος του Μαρτίου του 2020. Ερχόμενος από τα Σκόπια, την Πρίστινα και το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε νωρίτερα, ο κ. Πάλμερ έκανε λόγο για «στρατηγικό κόστος» που θα έχει η Ε.Ε., αν δεν ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα δυτικά Βαλκάνια.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο κ. Πάλμερ ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον θα επισημάνει ότι αναμένει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις που επιθυμεί να έχει η Αθήνα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία «δεν είναι σύμμαχοι και εταίροι όπως οι ΗΠΑ». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραχωρήσει στις χώρες αυτές δυνατότητες άσκησης πιέσεων μέσω συμφωνιών, όπως αυτή για τα δίκτυα 5G.

    Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο κ. Πάλμερ έχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.



    ΣΧΟΛΙΑ