• Ενέργεια

    Η ΕΕ εξετάζει προσωρινό φόρο στα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ενέργειας

    Σύνοδος Κορυφής

    Σύνοδος Κορυφής


    Την επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την πρόσφατη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

    Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται στην λίστα μέτρων που περιγράφονται από την Κομισιόν, για τον περιορισμό του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

    Το προσχέδιο πολιτικής δήλωσης της συνόδου κορυφής, το οποίο είδε το Bloomberg News, αναφέρει πως «όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης». Πάντως, η δήλωση θα μπορούσε να αλλάξει πριν εγκριθεί.

    Η Κομισιόν υποστήριξε πως οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο  θα μπορούσαν να υποστούν «ειδικά μέτρα» με έσοδα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξτρα κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, διαφωνίες από τον Βορρά της ΕΕ εκφράζονται για την παρέμβαση στην χονδρική αγορά ενέργειας, ενώ φέρεται να συμφωνούν για κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιό της για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων



    ΣΧΟΛΙΑ