• Ενέργεια

    Γρήγορα ντους, αργή οδήγηση και μπλακ άουτ στον Πύργο του Άιφελ: Πώς σχεδιάζει η Ευρώπη να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου

    • NewsRoom

    Πύργος του Άιφελ


    Από τη μείωση της διάρκειας του ντους, την πιο αργή οδήγηση και την επιβολή προστίμων στους καταστηματάρχες επειδή δεν κλείνουν τις πόρτες τους, οι Ευρωπαίοι ξεκινούν την υλοποίηση του σχεδίου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας εγκαίρως για τον φετινό χειμώνα.

    Αυτοί οι στόχοι αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, αναφέρει το CNBC.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, συμφώνησε τον Ιούλιο σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% έως τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση από το 2016 έως το 2021.

    Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν στα εξής μέτρα:

    Γαλλία

    Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 10% και προειδοποίησε ότι η αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας θα βρεθεί στο τραπέζι εάν οι εθελοντικές προσπάθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γαλλίας, γεγονός που την καθιστά λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία σε σχέση με τους περισσότερους ομολόγους της στην ΕΕ.

    -Τα φώτα στον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ θα σβήσουν περίπου μία ώρα νωρίτερα στις 23.45, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Παρισιού στις 13 Σεπτεμβρίου

    -Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των κλιματιζόμενων καταστημάτων θα τιμωρηθούν με πρόστιμο 750 ευρώ

    -Οι φωτεινές ταμπέλες διαφημίσεων θα απαγορευτούν από τη 1 έως τις 6 το πρωί

    Γερμανία

    Η Γερμανία είναι η πιο εκτεθειμένη στις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου με την ελπίδα να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου κατά περίπου 2%.

    -Τα δημόσια κτίρια θερμαίνονται έως και 19 βαθμούς Κελσίου

    -Οι βιτρίνες των καταστημάτων απαγορεύεται να φωτίζονται τη νύχτα

    -Απαγόρευση θέρμανσης ιδιωτικών πισίνων

    Αυστρία

    Η Αυστρία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, λαμβάνοντας πάνω από το 80% των προμηθειών της από τη Μόσχα τα προηγούμενα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας με την ονομασία «Αποστολή 11», με τις εξής συστάσεις:

    -Πιο αργή οδήγηση για εξοικονόμηση ενέργειας — με προτεινόμενο όριο ταχύτητας 100 km/h

    -Τακτική απόψυξη του καταψύκτη

    -Μείωση της χρονικής διάρκειας του ντους

    Ισπανία

    Ενώ η Ισπανία δεν εξαρτάται τόσο όσο τα άλλα μέλη της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 14,5% των εισαγωγών της, το ισπανικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε μείωση κατά 8% στη χρήση φυσικού αερίου.

    -Οι θερμοκρασίες κλιματισμού στα περισσότερα δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα

    -Οι πόρτες των κλιματιζόμενων καταστημάτων πρέπει να είναι κλειστές

    -Χωρίς νυχτερινό φωτισμό εξωτερικών χώρων θα παραμένουν τα καταστήματα και τα μνημεία

    Φινλανδία

    Ενώ το 75% της προμήθειας φυσικού αερίου της Φινλανδίας προέρχονταν από ρωσικές εισαγωγές, η χώρα δεν είναι τόσο ευαίσθητη στα καπρίτσια της Μόσχας. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 6% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Φινλανδία. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης ανακοίνωσε μια εκστρατεία με τίτλο «Ένα βαθμό χαμηλότερα», η οποία στοχεύει στο να πείσει το 75% των Φινλανδών να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας:

    -Μείωση της θερμοκρασίας στο θερμοστάτη των σπιτιών

    -Χρήση λιγότερων ηλεκτρονικών και λιγότερων πηγών φωτισμού

    -Περιορισμός των ντους σε 5 λεπτά

    Ιταλία

    Η Ιταλία εισήγαγε σχεδόν το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία πέρυσι. Με πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης, η χώρα στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 7% (5,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) έως τον Μάρτιο:

    -Ο θερμοστάτης στα βιομηχανικά κτίρια μειώνεται κατά ένα βαθμό στους 17 βαθμούς Κελσίου

    -Οι θερμοστάτες στα οικιστικά τετράγωνα ρυθμίζονται στους 19 βαθμούς Κελσίου

    -Τα καλοριφέρ θα είναι απενεργοποιημένα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα

    Ολλανδία

    Η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το οποίο αποτελεί περίπου το 12,5% της χρήσης αερίου της Ολλανδίας.

    -Καθιερώνοντας τη διάρκεια των ντους στα 5 λεπτά

    -Μειώνοντας την κεντρική θέρμανση

    Είναι αυτά αρκετά για τον χειμώνα;

    Ορισμένες εκθέσεις εκτιμούν ότι εάν η Ευρώπη μπορέσει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου της κατά 15% έως τον Μάρτιο του 2023, η περιοχή θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον χειμώνα παρά τις περιορισμένες προμήθειες και τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

    «Είμαστε ήδη εκεί… η εξοικονόμηση αυτού του μήνα έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο του 15%,» δήλωσε η Samantha Dart, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της Goldman Sachs.

    Πρόσθεσε ότι η εκτιμώμενη κατανάλωση φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Αύγουστο ήταν 13% κάτω από το μέσο όρο.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η εξοικονόμηση είναι υπεραρκετή για να περάσει ο χειμώνας χωρίς διακοπές ρεύματος ή κρίση στη θέρμανση», είπε η Dart, υποθέτοντας ότι ισχύει το μέσο σενάριο για τις καιρικές συνθήκες το χειμώνα.

    Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο

    Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο αναλυτή, αυτός ο στόχος φαίνεται αρκετά φιλόδοξος, ειδικά καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος.

    Πρόκειται για τη χρονική περίοδο κατά την οποία η κατανάλωση των νοικοκυριών για θέρμανση «υπερβαίνει κατά πολύ τη βιομηχανική ζήτηση», η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 20-30% σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο διευθυντής του Ομίλου Eurasia, Henning Gloystein.

    «Η επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 15% έναντι των συνηθισμένων εργασιών θα είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη», δήλωσε ο Gloystein στο CNBC.

    Εάν η Ευρώπη διαχειριστεί τη μείωση της ζήτησης και την πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, μπορεί να αποφευχθεί ένας «σοβαρός περιορισμός», πρόσθεσε ο Gloystein.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι μια «άμεση μείωση» της κατανάλωσης των νοικοκυριών θα μπορούσε να επέλθει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι δασμοί φυσικού αερίου της ΕΕ αυξάνονται την 1η Οκτωβρίου, πέρα από τις επιθετικές εκστρατείες των κυβερνήσεων στα μέσα ενημέρωσης.

     Διαβάστε ακόμη:

    ΥΠΕΝ: 23 συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας – Μαγειρέψτε σε χύτρες, κλείνετε το ψυγείο, πλύσιμο ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες

    Ολλανδία: Ανακοινώνει πακέτο 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ