• Διεθνής πολιτική

    Ολλανδία: Ανακοινώνει πακέτο 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

    • NewsRoom
    Ολλανδία: Ανακοινώνει πακέτο 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης

    H υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Sigrid Kaag


    Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ανακοινώσει πολύ σύντομα πακέτο 18 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των ολλανδικών νοικοκυριών έναντι των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, καθώς η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag δίνει διπλή μάχη με τις τιμές της ενέργειας και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

    Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση της τάξης του 10% στον κατώτατο μισθό από τον Ιανουάριο του 2023 και στοχευμένες επιχορηγήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όπως ανέφερε ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ – Αλεξάντερ στον λόγο του για την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού την Τρίτη.

    Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg πηγές με γνώση του ζητήματος.

    – Αύξηση φορολογίας στα κέρδη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο 19%, από 15%, που θα αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ
    – Φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα αποφέρει περί τα 2 δισ. ευρώ το 2023
    -Αυξημένα έσοδα από το πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου του Groningen

    Η Kaag, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, θα παρουσιάσει το σχέδιο στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στη Χάγη κατά την Ημέρα του Προϋπολογισμού, γνωστή ως Prinsjesdag.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την προετοιμασία των δημοσιονομικών μέτρων επισκιάζεται από μια πτώση-ρεκόρ στην αγοραστική δύναμη των Ολλανδών πολιτών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης μεθόδους για πιθανή επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ανέφερε στον λόγο του (ο οποίος γράφεται από την κυβέρνηση) ο βασιλιάς της Ολλανδίας. Ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Rob Jetten ανέφερε την Κυριακή ότι επιθυμεί να επιβάλει στις εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους μακροχρόνιας διάρκειας συμβόλαιο προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές από τα κλιμακούμενα κόστη.

    Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το κυβερνητικό πακέτο δημιουργεί κίνδυνο επιτάχυνσης της ανόδου του πληθωρισμού.

    Η Sandra Phlippen, επικεφαλής οικονομολόγος στην ABN Amro, σημειώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές ενεργειακών λογαριασμών από πλευράς των Ολλανδών πολιτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τρας: Η Βρετανία δεν συζητά το ενδεχόμενο περιορισμού χρήσης ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ