• Διεθνής πολιτική

    Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες εξακολουθούν να στηρίζουν συντριπτικά την ενεργειακή μετάβαση

    • NewsRoom
    EDP Renewables: Εγκαινιάζει το μεγαλύτερο συγκρότημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βραζιλία


    Oι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να στηρίζουν συντριπτικά την ενεργειακή μετάβαση και να αναμένουν μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 και δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Εξακολουθούν να εγκρίνουν ευρέως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.

    Υποστηρίζουν επίσης την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

    Ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας, οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές προσδοκίες βελτιώνονται.

    Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το NextGenerationEU, το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων.

    Επιπλέον, η στήριξη για το ευρώ παραμένει υψηλή.

    Ευρεία στήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

    Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (85%), και ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μειώσει την εξάρτησή μας από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ (82%).

    Επιπλέον, το 80 % πιστεύουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να επιτύχουν καλύτερη τιμή.

    Επιπλέον, το 81 % όσων απάντησαν συμφωνούν ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια και το 82 % δηλώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν.

    Ισχυρή στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

    Η αποδοχή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει πολύ υψηλή.

    Το 88% των πολιτών της ΕΕ τάσσονται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο και το 86 % τάσσονται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

    Το 75% εγκρίνουν τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία και το 72% στηρίζουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών.

    Επιπλέον, το 66 % συμφωνούν με την απαγόρευση της μετάδοσης κρατικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russia Today, στην ΕΕ και το 64 % στηρίζουν τη χρηματοδότηση της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

    Το 64 % συμφωνούν επίσης με τη χορήγηση από την ΕΕ καθεστώτος υποψήφιας χώρας ως δυνητικού μέλους της ΕΕ στην Ουκρανία.

    Συνολικά, το 56 % όσων απάντησαν είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το 54 % είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της εθνικής τους κυβέρνησης.

    Υπέρ μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας

    Στο πλαίσιο αυτό, το 77% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

    Το 80% πιστεύουν ότι η συνεργασία σε θέματα άμυνας σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, το 77% πιστεύουν ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα, το 69% θα ήθελαν η ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και το 66 % δηλώνουν ότι θα πρέπει να δαπανώνται περισσότερα χρήματα για την άμυνα στην ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ερντογάν: Θα συζητήσει την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά με τον Πούτιν

    Κομισιόν σε Ερντογάν για Σουηδία: Διαφορετικές οι ενταξιακές διαδικασίες ΕΕ και ΝΑΤΟ

    Ρωσία: Ο Πριγκόζιν συνάντησε τον Πούτιν μετά την ανταρσία



    ΣΧΟΛΙΑ