• Ενέργεια

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη- Θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. EBITDA φέτος

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μικρά υδροηλεκτρικά έργα

    Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ


    Ανεμπόδιστο από την κρίση Covid 19 προχωρά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, τους 70 επενδυτές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της εταιρείας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Όπως είπε, τα 182 εκατ. EBITDA που παρουσίασε στο πρώτο  τρίμηνο του 2020 επιβεβαιώνουν τον στόχο για άνω των 700 εκατ. EBITDA στο σύνολο του έτους.

    Μάλιστα, σημείωσε, ότι πρόκειται για το δεύτερο τρίμηνο στη σειρά που επιβεβαιώνει τη στροφή της ΔΕΗ, ενώ προχωράει κανονικά το επιχειρησιακό σχέδιο και το πλάνο απολιγνιτοποίησης.

    Εθελουσία-ρευστότητα-ΑΠΕ

    Αναφορικά με το σχεδιασμό μείωσης κόστους, σημείωσε ότι εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ, το πρόγραμμα εθελουσίας που αφορά περίπου 1000 εργαζόμενους, ενώ το κόστος του ύψους 35 εκατ. ευρώ  θα αποσβεστεί σε ένα εξάμηνο, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την εταιρεία από μισθολογικό κόστους 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Όπως είπε, έχει βελτιωθεί η ρευστότητα της εταιρείας από το Δεκέμβριο και οι οφειλές προς τρίτους μειώθηκαν από 900 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα προχωρούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, συνεχίζεται ο σχεδιασμός και μπορεί να πετύχει την επόμενη τριετία το στόχο των 1,5 GW.

    Στις θετικές αλλαγές που έφερε η κρίση Covid19 είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και πλέον οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποτελούν το 30% του συνόλου των πληρωμών που πραγματοποιούνται προς την επιχείρηση.

    Τιτλοποίηση

    Απαντώντας σε ερώτηση επενδυτών σχετικά με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σημείωσε ότι αν και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε καμιά ολοκληρωμένη πρόταση, η τωρινή διοίκηση της εταιρείας ξεπάγωσε τη διαδικασία.

    Η πρώτη τιτλοποίηση που θα γίνει αφορά τις οφειλές μέχρι  60 ημερών και η διαπραγμάτευση για τους επενδυτές για αυτές τις οφειλές  μπορεί να κλείσει μέχρι τον Ιούλιο.  Πρόκειται για «μικρή τιτλοποίηση»  που ουσιαστικά θεωρείται ενήμερο χαρτοφυλάκιο οφειλών και επομένως ασφαλές. Η μικρή αυτή τιτλοποίηση μπορεί  να δώσει χρηματοτοδότηση στη ΔΕΗ μέχρι και 75% του συνολικού ποσού με χαμηλότερο επιτόκιο, αφού πρόκειται για οφειλές πολύ πιο «εύκολο» να αποπληρωθούν, για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχουν προβλέψεις.

    Για το δεύτερο πακέτο οφειλών, η τιτλοποίηση αναμένεται να κλείσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν πιέζεται η εταιρεία και δεν βιάζεται και μπορεί να πετύχει τους όρους που θέλει.  Σημειώνεται ότι το δεύτερο πακέτο της “μεγάλης τιτλοποίησης” έχει πιο αβέβαιη πληρωμή και επομένως μικρότερο ποσοστό χρηματοδότησης για τη ΔΕΗ και δυσκολότερο να λάβει ελκυστικό επιτόκιο.



    ΣΧΟΛΙΑ