• Business

    ΔΕΗ: Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,5 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι με δύο SPV

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρά στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΗ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα τιτλοποιηθούν ανέρχονται σε συνολικό ύψος 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η εν λόγω απόφαση στοχεύει στην άντληση ρευστότητας, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των καθυστερούμενων χρεών.

    Προκειμένου να υλοποιηθεί η τιτλοποίηση των οφειλών, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, όπως ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Στις δύο αυτές εταιρείες που θα δημιουργηθούν, θα μεταφερθούν δύο κατηγορίες οφειλών, με κριτήριο το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι καθυστερούμενες οφειλές για διάστημα έως και 60 ημερών, ενώ στην δεύτερη θα κατατεθούν οι οφειλές από 90 ημέρες και πάνω.

    Ταυτόχρονα, οι οφειλές αυτές, που θα μοιραστούν στις δύο εταιρείες, θα αποτελέσουν και τη βάση, ώστε να εκδοθούν ομόλογα, όπως ενημέρωσαν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης. Τα ομόλογα αυτά μπορεί να είναι τριετούς ή άλλης διάρκειας, καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Από την έκδοση των ομολόγων, το ποσό που μπορεί να αντλήσει η ΔΕΗ υπολογίζεται περίπου στο 20%-25% των οφειλών, στις οποίες θα στηρίζονται τα ομόλογα. Πρακτικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι το ποσό που μπορεί να αντληθεί ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Επιπροσθέτως, στο σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπεται η ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων, με την πρόσληψη συμβούλου, που θα αναλάβει δράση για την είσπραξη των οφειλομένων. Σε τέτοιου είδους δράση έχει προχωρήσει άλλωστε ήδη η ΔΕΗ, αφού έχει αναθέσει την εφαρμογή λύσεων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας στην εταιρεία Qualco.

    Σε γενικές γραμμές, είναι προφανές ότι το πιο ελκυστικό χαρτοφυλάκιο είναι εκείνο που παρουσιάζει καθυστέρηση έως 60 ημερών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές κατά κανόνα τα ποσά είναι πιο εύκολα εισπράξιμα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που εμφανίζουν μεγαλύτερη καθυστέρηση.

    Εκτιμάται, ακόμη ότι, τα ποσά που θα ανακτώνται από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, θα καλύπτουν τους τόκους των ομολόγων, καθώς και το κεφάλαιο. Διαφορετικά, μπορεί να επιλεγεί η λύση, στο βαθμό που θα αποπληρώνονται ορισμένα ποσά χρεών, να μπαίνουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού οφειλές, που σε πρώτη φάση θα μείνουν εκτός του συγκεκριμένου εργαλείου.

    Όπως μαρτυρούν τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ διαμορφώθηκαν το 2018 στα 2,443 δισ. ευρώ, έναντι 2,536 δισ. το 2017, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στελέχη της επιχείρησης σε αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

    Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδεται κυρίως στην είσπραξη απαιτήσεων από ενεργούς πελάτες, οι οφειλές των οποίων υποχώρησαν κατά 250 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, οι οφειλές των τελικών πελατών, όπως, για παράδειγμα, των επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, των εξοχικών, στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καθώς και των καταναλωτών που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, αυξήθηκαν κατά 157 εκατ.

    Διευκρινίζεται ότι, στις εταιρείες ειδικού σκοπού, θα μεταφερθούν οφειλές και από τις δύο κατηγορίες πελατών, δηλαδή τόσο από ενεργούς, όσο και από τελικούς πελάτες.

    Ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων, που, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, σχεδιάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, στόχο που επιθυμεί να «πιάσει» η ΔΕΗ ήδη από το τρέχον έτος. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση των επιβαρύνσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές, η μείωση του όγκου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, που θα διατίθεται μέσω δημοπρασιών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Σκρέκας: «Θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος» της σωτηρίας της ΔΕΗ – Οι τρεις κινήσεις που πρέπει να γίνουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Παναγιωτάκης: Η επαναφορά της Μικρής ΔΕΗ φέρνει πώληση υδροηλεκτρικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: K. Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή» – Οι προτάσεις της ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ