• Ενέργεια

    Γαλλία: Ξεπέρασε τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα το κόστος ρεύματος

    • NewsRoom
    πυλώνες δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλιοβασίλεμα


    Σε νέα υψηλά έφτασαν την Πέμπτη οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά στη Γαλλία να  ξεπερνά μάλιστα τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

    Ο δείκτης αναφοράς, το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία την επόμενη χρονιά, σημείωσε κέρδη έως και 4,5% σήμερα, στα 446 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το  Bloomberg, η άνοδος αντικατοπτρίζει μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγής, την ώρα που η Ρωσία μειώνει τις ροές και που η Ευρώπη εργάζεται για να αναπληρώσει τα αποθέματα της ενόψει του χειμώνα.

     Το πρόβλημα επιδεινώνει και η χαμηλή παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των κυμάτων καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη.

    Παράλληλα, δεινή είναι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου πάνω από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκονται εκτός σύνδεσης για συντήρηση. Μάλιστα, η χώρα έχει μετατραπεί από εξαγωγές σε εισαγωγέας ενέργειας, οδηγώντας γειτονικά της κράτη να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, επιδεινώνοντας το πρόβλημα

    Όλα αυτά, επισημαίνει το δημοσίευμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να απαιτηθεί παρέμβαση για μείωση της ζήτησης.

    «Αν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τη συνολική ζήτηση, τότε θα μπει δελτίο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Annegret Groebel, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, μιλώντας στο Bloomberg. Τα μπλακ άουτ «μπορούν να αποφευχθούν, αλλά φυσικά αυτό απαιτεί πολλή προπαρασκευαστική εργασία που κάνουμε αυτή τη στιγμή».

    «Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές υδροηλεκτρικές δεξαμενές σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αποσπώμενες πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε από την πλευρά του ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Αυτό προσθέτει στην ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».

    Διαβάστε επίσης:

    Φον ντερ Λάιεν: Στηρίζει Αναστασιάδη για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

    Financial Times: Η ΕΕ θα τερματίσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας έπειτα από 12 χρόνια αναταραχής



    ΣΧΟΛΙΑ