• Ενέργεια

    Γαλλία-Bloomberg: Απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων τη νύχτα, λόγω ενεργειακής κρίσης

    • Bloomberg


    Η γαλλική κυβέρνηση διπλασιάζει τις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της αύξησης των τιμών και του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός για την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων τη νύχτα, εκτός από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, και την αποτροπή των καταστημάτων να κρατούν ανοιχτές τις πόρτες όταν είναι ανοιχτός ο κλιματισμός ή η θέρμανση. Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας κατά 20%, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Journal du Dimanche.

    Τα σχόλια έρχονται μετά την προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι θα χρειαστούν προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του για την Ημέρα της Βαστίλης νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Μακρόν, ο οποίος κάποτε κατακεραύνωσε το “μοντέλο των Άμις” όσων προωθούν την ενεργειακή νηφαλιότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι “οπλοποιεί” τις προμήθειες αερίου.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον επιδοτήσεων στα καύσιμα εν μέσω της αύξησης των τιμών στα πρατήρια καυσίμων. “Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να στηρίξουμε τους Γάλλους στην ενεργειακή τους μετάβαση, αλλά βραχυπρόθεσμα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα”, δήλωσε η Pannier-Runacher.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει στο μπλοκ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους οκτώ μήνες.

    Η υπουργός επανέλαβε την Κυριακή τον στόχο για μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 40% έως το 2050 και κατά 10% έως το 2024, χάρη στην εξοικονόμηση, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Αν και η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι γείτονες, έχει παρεμποδιστεί από ζητήματα στα πυρηνικά εργοστάσιά της, τα οποία παρέχουν πάνω από το ήμισυ της ενέργειας της χώρας.

    Ο Μακρόν προέτρεψε τις εταιρείες, τους πολίτες και τις τοπικές διοικήσεις να εργαστούν πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αποφύγουν έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς η Ευρώπη παλεύει με τη χειρότερη κρίση ενεργειακού εφοδιασμού εδώ και δεκαετίες.

    Η Pannier-Runacher προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να προωθήσουν χαμηλότερες ταχύτητες στους δρόμους. Τα αυστηρότερα όρια ταχύτητας που υπαγορεύονται από το κράτος, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση των καυσίμων, είχαν συμβάλει στην εμφάνιση του λαϊκού κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων για τη διαμαρτυρία κατά της οικονομικής ανισότητας το 2018.

    Είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν διατάγματα που θα ξεκλειδώσουν την παραγωγή 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας, καθώς και βιοαερίου.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: Όποιος κι αν εκλεγεί πρωθυπουργός, τα προβλήματα της λίρας είναι βαθιά



    ΣΧΟΛΙΑ