• Ενέργεια

    Fortress – Nostira: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ σε αιολικό πάρκο στη Φωκίδα

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nostira, Λουκάς Λαζαράκης


    Εγκαινιάστηκε σήμερα, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, το αιολικό πάρκο της Nostira και του fund Fortress στα Κάτω Λακώματα, Φωκίδας, επένδυσης 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένο και με εξοπλισμό από την General Electric.

    Το αιολικό πάρκο, συνολικής ισχύος 38,4 MW, αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3,2 ΜW η κάθε μια, και η χρηματοδότησή του έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η ετήσια ισχύς του έργου είναι 95GW, όση χρειάζεται για να τροφοδοτηθούν 24000 νοικοκυριά.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nostira, Λουκάς Λαζαράκης, σημείωσε: «Το 2006 καταθέσαμε την πρώτη αίτηση για άδεια παραγωγής και πάνω από 13 χρόνια μετά εγκαινιάζουμε το έργο.Στόχος μας είναι τα 500MW ισχύος τα επόμενα χρόνια».

    Η Nostira διαθέτει αιολικά πάρκα σε Βοιωτία, Γαλαξίδι και Κεφαλλονιά ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν μπει σε λειτουργία ακόμη 2 αιολικά πάρκα της Nostira στην Βοιωτία συνολικής ισχύος 56 MW.

    Η ολοκλήρωσή τους θα φέρει τη Nostira ανάμεσα στους οκτώ κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στη χώρα με την συνολική παραγωγική ισχύ του χαρτοφυλακίου της να ανέρχεται στα 180 MW.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων, του αιολικού πάρκου ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ σημείωσε:

    «Η Ελλάδα τριπλασίασε την παραγωγική της δυνατότητα στα χρόνια της κρίσης και πραγματοποιήθηκαν στις ΑΠΕ επένδυσε ύψους 2 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ είναι ο leader στις ΑΠΕ και αμερικανικές κορυφαίες εταιρείες όπως η TESLA και η G.E αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

    Είμαστε ενθουσιασμένοι που εγκαινιάζουμε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, τεχνολογίας GE, και αυτό είναι μόνο η αρχή μιας πολύ ισχυρότερης συνεργασίας. Ελπίζουμε, οι Αμερικάνοι επενδυτές και η αμερικανική τεχνολογία να παίξουν ένα σήμα τόκο ρόλο, να σημειωθεί πρόοδος, και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται από την πρώτη αίτηση μέχρι την ολοκλήρωση ενός έργου».



    ΣΧΟΛΙΑ