• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Βουτιά στα 100 δολάρια οι τιμές στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχώρησε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς ο ζεστός καιρός, τα άφθονα αποθέματα και οι κινήσεις της ΕΕ για περιορισμό της κρίσης αμβλύνουν τους φόβους για χειμερινές ελλείψεις.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 12% και είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου.

    Οι θερμότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την ήπειρο μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την περίοδο θέρμανσης και επιτρέποντας τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων. Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά τους.

    Ωστόσο, οι τιμές είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την συγκεκριμένη εποχή του έτους και αν ο χειμώνας είναι κρύος μπορεί να επανέλθουν οι ανησυχίες για την προσφορά.

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε άνετη θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Graham Freedman, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι διακοπής ρεύματος και επιβολής δελτίου στα καύσιμα υποχωρούν προς το παρόν. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι όταν έχουμε κρύο».

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ήταν 11% χαμηλότερα στα 101,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα  στο Άμστερνταμ. Υποχώρησαν κατά 20% την περασμένη εβδομάδα.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να στηρίξουν τα επείγοντα μέτρα. Τάχθηκαν υπέρ του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις των τιμών.

    Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συνεχίσουν να καταγράφουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

    Οι έμποροι θα περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά καθώς το ανώτατο όριο τιμής παρέμενε προηγουμένως δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των ανησυχιών ότι θα ενθαρρύνει τους πωλητές φυσικού αερίου να ψάξουν αλλού.

    Διαβάστε ακόμη:

    (ΙΕΑ): Ορατός ο κίνδυνος έλλειψης αερίου-“Αχίλλειος πτέρνα” της Ευρώπης τα κρύα του Μαρτίου

    Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για τη μείωση των τιμών της ενέργειας – Οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ