• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι απώλειες καθώς η ΕΕ αμβλύνει τις νέες κυρώσεις

    • Bloomberg


    Η πτώση του πετρελαίου διευρύνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άμβλυνε τις προτεινόμενες κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού αργού και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη επιβάρυναν το κλίμα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές στην Ασία, μετά την πτώση κατά περίπου 6% που σημείωσαν τη Δευτέρα. Το μπλοκ θα αποσύρει τη διάταξη που απαγορεύει στα τάνκερ τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες μετά από ενστάσεις μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι συνομιλίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων συνεχίζονται.

    Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Απρίλιο που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

    Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot – ο οποίος παρακολουθεί 23 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας, μετάλλων και καλλιεργειών – υποχώρησε κατά 4,3% τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Μαρτίου.

    Russia's invasion of Ukraine has rattled markets
    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές

    Η αγορά πετρελαίου διανύει μία ασταθή περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τον παραγωγό του ΟΠΕΚ+, ενώ η ΕΕ επιδιώκει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων.

    Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών μετά τις πρόσφατες συνομιλίες.

    «Το πετρέλαιο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την ευρύτερη κίνηση απομάκρυνσης των επενδυτών από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου που παρατηρείται σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Η αντίδραση της Ουγγαρίας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω χαλάρωση των προτεινόμενων κυρώσεων».

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,8%, στα 102,31 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του brent κατέγραφαν απώλειες 0,9%, στα 105 δολάρια στο ICE, μετά από τη βουτιά κατά 5,7% που σημείωσαν τη Δευτέρα.

    Στο μεταξύ η επίμονη αναζωπύρωση του Covid-19 στην Κίνα έχει ενισχύσει περαιτέρω την αστάθεια. Τα lockdown λόγω του ιού έχουν καταπονήσει την οικονομία, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε για μια «περίπλοκη και σοβαρή» κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, καθώς το Πεκίνο και η Σαγκάη αυστηροποίησαν τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κρούσματα.

     Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Αποσύρει την πρόταση απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ σε τρίτες χώρες- Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ