• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών στην Ευρώπη με το βλέμμα στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν εν αναμονή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά την απενεργοποίηση του κύριου αγωγού της Μόσχας προς την ήπειρο.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν πτώση άνω του 10%  μετά την άνοδο της Δευτέρας. Η απόφαση της Ρωσίας να μην ξαναρχίσει τον εφοδιασμό μέσω του Nord Stream, ο οποίος έκλεισε την περασμένη εβδομάδα λόγω εργασιών συντήρησης, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σχεδιάσουν παρεμβάσεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων ορίων τιμών και φόρων στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Προσπαθούν να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και να προστατεύσουν την περιφερειακή οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

    Ενώ οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο, παραμένουν οι ανησυχίες για το πώς η Ευρώπη θα αντικαταστήσει τις χαμένες προμήθειες από τη Ρωσία όταν κάνει κρύο και αυξηθεί η ζήτηση.

    Η Γερμανία είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο της για πλήρωση αποθεμάτων στο 95% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

    Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή και οι προτάσεις που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής στο τραπέζι περιλαμβάνουν περιορισμούς της ζήτησης ενέργειας, μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στον κλάδο καθώς οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις εκτινάσσονται στα ύψη και ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο. Η επερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, έχει εκπονήσει σχέδια για πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.

    Η Γερμανία σχεδιάζει να διατηρήσει σε λειτουργία δύο πυρηνικούς σταθμούς αυτόν τον χειμώνα, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ενόψει των συνομιλιών της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, με τον Μακρόν να δεσμεύεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία εάν χρειαστεί.

    Η κίνηση της Μόσχας προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές τη Δευτέρα, οδηγώντας το ευρώ σε χαμηλό δύο δεκαετιών και τις μετοχές σε πτώση.

    Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος περιόρισαν ορισμένα από τα τεράστια κέρδη τους μέσα στην ημέρα. Σημειώνεται ότι, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι ακόμη σχετικά χαμηλή πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρούσε νωρίτερα στα 219 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με απώλειες 10,95%, στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Reuters: Μπαίνει πλαφόν στις τιμές ενέργειας της ΕΕ μετά το τελεσίγραφο Πούτιν

    Nέες απειλές από τη Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο αν η Δύση δεν πάρει πίσω όλες τις κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ