• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα αποκλιμάκωση για την τιμή του – Κάτω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

    • NewsRoom


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατευθύνονται προς μια τέταρτη συναπτή εβδομάδα απωλειών, καθώς οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βοηθούν τις χώρες να γεμίσουν τις δεξαμενές λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου του ερχόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχωρούσε έως και 6% νωρίτερα και βρίσκεται σε ρυθμό πτώσης περίπου 5% σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, εξακολουθούν να είναι περίπου έξι φορές υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα για την τρέχουσα εποχή του χρόνου.

    Κατά 87% γεμάτοι οι χώροι αποθήκευσης

    Η Ευρώπη αγωνίζεται να αμβλύνει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση την οποία πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες περικοπές εφοδιασμού, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Χώρες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο συσσωρεύουν φυσικό αέριο και θεσπίζουν έκτακτα μέτρα ενόψει της περιόδου θέρμανσης, η οποία αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

    Οι χώροι αποθήκευσης αερίου στην ήπειρο είναι περίπου κατά 87% γεμάτοι. Ακόμη τέσσερα φορτία LNG των ΗΠΑ έδειχναν ως προορισμό τη βορειοδυτική Ευρώπη, με τρία να φτάνουν στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συντάσσει το πρακτορείο Bloomberg.

    Οι εισαγωγές LNG ήταν το κλειδί ώστε να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη σφοδρότητα του χειμώνα και στην ανταπόκριση που θα υπάρξει στις εκκλήσεις για περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης.

    Τι ανέφερε ο Χάμπεκ

    “Τα ισοζύγια φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσουν να βασίζονται στην καταστροφή της ζήτησης και στην ισχυρή προσφορά LNG”, ανέφερε η Diana Bacila, ανώτερη αναλύτρια στην εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα την Ελβετία, Alpiq, στο περιθώριο συνεδρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, αυτή την εβδομάδα.

    Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις επόμενες ημέρες, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί τη χώρα.

    Εν τω μεταξύ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προέτρεψε την Πέμπτη τους Γερμανούς βουλευτές να υποστηρίξουν ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης για εταιρείες που παλεύουν με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αερίου της Γερμανίας, Uniper, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

    Συνεχίζεται η καταστροφή της ζήτησης

    Η καταστροφή της ζήτησης αναμένεται να συνεχιστεί εν μέσω αυξημένων τιμών. Η Volkswagen δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακατανομή της παραγωγής στο παγκόσμιο δίκτυο εγκαταστάσεών της είναι μια διαθέσιμη επιλογή μεσοπρόθεσμα, εάν η έλλειψη φυσικού αερίου συνεχιστεί πολύ πέρα ​​από αυτόν τον χειμώνα.

    Το προθεσμιακά συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου στην Ολλανδία υποχωρούσε κατά 4,3% στα 179,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 4:03 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρούσε κατά 4,8%. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος υποχωρούσε επίσης κατά 6,7%.

    Η επιστράτευση

    Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν εξάλλου θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές και μέτριους ανέμους στη βορειοδυτική Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Weather Co. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια ήπια έναρξη της περιόδου θέρμανσης και αμβλύνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένει ευαίσθητη σε ενδεχόμενες διαταραχές, αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε αυτή την εβδομάδα έως και 300.000 έφεδρους στα όπλα, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε επίσης ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη ουκρανική επίθεση σε υποδομές που μεταφέρουν ενέργεια στην Τουρκία και την Ευρώπη, ισχυρισμό τον οποίο το Κίεβο αρνήθηκε.

    Οι ροές LNG προς την Ευρώπη θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η κατανάλωση θα αυξάνεται στην Ασία. Μια προοπτική για ψυχρότερο καιρό στην Ιαπωνία αυτόν τον χειμώνα μπορεί να ωθήσει ορισμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας να εξασφαλίσουν ορισμένα επιπλέον φορτία από την αγορά spot, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Οι traders του City γκρεμίζουν τη στερλίνα σε χαμηλό 37 ετών!

    Στο χείλος bear market o Εurope Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Άτακτη υποχώρηση στα όρια των 800 μονάδων



    ΣΧΟΛΙΑ