• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Kάτω από τα 30 δολάρια οι τιμές στην Ευρώπη λόγω περιορισμένης ζήτησης

    • Bloomberg


    Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν περαιτέρω, και διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, εν μέσω της χαμηλής ζήτησης και της επαναλειτουργίας μονάδων στη Νορβηγία.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία υποχώρησαν έως και 4,7% πριν περιορίσουν τις ζημιές, ενώ οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν επίσης.

    Ο ζεστός καιρός σε ορισμένες χώρες δεν έχει μεταφραστεί σε σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση για ανάγκες ψύξης και οι χώροι αποθήκευσης στην ήπειρο είναι τώρα περίπου 80% γεμάτοι, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών.

    Στη Βρετανία, η ζήτηση παρέμεινε πολύ κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπως αυτές στην ηπειρωτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλότερη ζήτηση κατά τους θερμότερους μήνες, καθώς δεν μπορεί να συσσωρεύσει τα καύσιμα για το χειμώνα.

    Tepid UK Gas Demand | Gas consumption slumped this summer
    Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε αυτό το καλοκαίρι

    Ενώ αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ότι η ενεργειακή κρίση που οδήγησε τις τιμές σε ρεκόρ πέρυσι έχει υποχωρήσει, μια ακόμη δοκιμασία αναμένεται αυτό τον χειμώνα. Ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να εξαντλήσει γρήγορα τα υψηλά αποθέματα που συσσωρεύονται το καλοκαίρι.

    «Η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε καλή θέση για τη χειμερινή περίοδο, αλλά οποιαδήποτε ένδειξη επικείμενων δύσκολων ισορροπιών θα στρεσάρει τις αγορές και θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητά τους», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της ομάδας θεμελιωδών αναλύσεων στην Axpo Solutions AG.

    Η αγορά επικεντρώνεται επίσης στην ολοκλήρωση της συντήρησης σε βασικές εγκαταστάσεις στη Νορβηγία αργότερα αυτή την εβδομάδα, και σε τυχόν ενημερώσεις από τον πάροχο δικτύου της χώρας Gassco AS, σύμφωνα με την εταιρεία σύμβουλο σε θέματα ενέργειας, Zenergi.

    Το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 3,2% στα 29,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ.

    Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 2,2% στις 71,95 πένες ανά θερμική μονάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Intertek Caleb Brett: Άνοιξε στην Ελλάδα εργαστήριο δοκιμών πετρελαίου ναυτιλίας και αερίου

    Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες εξακολουθούν να στηρίζουν συντριπτικά την ενεργειακή μετάβαση

    Τιμές ενέργειας: Άρχισε η ανοδική πορεία λόγω καύσωνα – Προσοχή με τα air condition



    ΣΧΟΛΙΑ