• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Καταλαγιάζει η ανησυχία, υποχωρούν οι τιμές

    • NewsRoom
    Φυσικό αέριο


    Σε πτωτική τροχιά κινείται σήμερα, Παρασκευή, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό που είχε πυροδοτήσει η απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια.

    Η προθεσμιακή τιμή αναφοράς υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,9%, διαγράφοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα.

    Σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση της τιμής έπαιξε το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η ροή του φυσικού αερίου και ότι οι πληρωμές για το καύσιμο που παραλαμβάνεται από σήμερα δεν αναμένονται πριν από το τέλος του μήνα.

    Η απαίτηση του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πληρώνεται σε ρούβλια επηρεάζει την αγορά εδώ και μέρες, με τους traders να φοβούνται πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο εφοδιασμού. Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη βγει και πει ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμής δεν αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό πετρέλαιο, αλλά η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει πει ότι εξακολουθεί να εξετάζει τις λεπτομέρειες για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

    Η Gazprom PJSC, με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους πελάτες της σχετικά με τους νέους κανόνες.

    «Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα συνεχίσουν να οδηγούνται από τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια», ανέφερε σε report της η εταιρεία συμβούλων Inspired Energy.

    Πώς τα ευρώ γίνονται ρούβλια μέσω Gazprombank

    Σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου, οι ξένοι πελάτες θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια και ξένο νόμισμα στη ρωσική Gazprombank, αλλά υπάρχει χρόνος προσαρμογής, με το Κρεμλίνο να λέει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παραλαμβάνεται από την 1η Απριλίου και μετά προγραμματίζονται στα τέλη του μήνα ή αρχές Μαΐου.

    Ειδικότερα, κάθε ξένος πελάτης υποχρεούται πλέον να μεταφέρει την πληρωμή που κάνει σε ξένο νόμισμα (π.χ. σε ευρώ) σε ειδικό λογαριασμό. Εν συνεχεία, η Gazprombank θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του πελάτη για να τα μεταφέρει σε άλλον ειδικό λογαριασμό και από εκεί στους λογαριασμούς που έχει η Gazprom σε ρούβλια. Μάλιστα, η Gazprombank μπορεί να ανοίγει τους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς χωρίς να παρίσταται υποχρεωτικά εκπρόσωπος του πελάτη.

    Υπό το φως όλων αυτών, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία για παράδοση τον επόμενο μήνα υποχωρούσε κατά 2,9%, στα 122,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Βρετανία υποχωρούσε κατά 2,5%.

    Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι traders παρακολουθούν επίσης τον καιρό, καθώς η υποχώρηση της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση για λόγους θέρμανσης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τι θα κάνει αν λάβει αίτημα πληρωμής σε ρούβλια από τη Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ