• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής στην Ευρώπη – Πάνω από τα 40 ευρώ

    • Bloomberg


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτινάχθηκαν μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream πριν από έναν και πλέον χρόνο.

    Ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε έως και 8,3% και ξεπέρασε τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα.

    Η ύποπτη διαρροή εντοπίστηκε τη νύχτα της Κυριακής σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, τον οποίο έκλεισαν οι φορείς εκμετάλλευσης με στόχο τη διερεύνηση του θέματος.

    Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν προκαλεί ανησυχία προς το παρόν, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ευάλωτο σε διακοπές στην παροχή.

    Τα ενεργειακά συστήματα βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream της Ρωσίας προς τη Γερμανία πέρυσι, οι οποίοι ήταν επίσης στη Βαλτική Θάλασσα.

    Επιπλέον, το φυσικό αέριο παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν μετά από την θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Η εισβολή απειλεί να πυροδοτήσει εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα, παραμένει η αβεβαιότητα για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ήταν σωτήρια για την Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς πέρυσι.

    Τα εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία αναμένεται τη Δευτέρα να καταθέσουν νέα προειδοποίηση για την επανέναρξη των απεργιών στα δύο εργοστάσια LNG της Chevron Corp. για ακόμη επτά ημέρες.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς της Ευρώπης, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 6,72% στα 40,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως και 5% με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

    Μεσανατολικό: Στη σκιά των συγκρούσεων, τι αναμένεται για πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές

    Ισραηλινός στρατός: Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε έδαφός μας

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ