• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Δεύτερη εβδομάδα ανόδου των τιμών στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου βαδίζουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, καθώς οι μεγάλες περικοπές της προσφοράς από τη Ρωσία αναστατώνουν τις αγορές και αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτική επαναφέροντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 12% αυτή την εβδομάδα. Η κρίση επικεντρώνεται στη Γερμανία, η οποία έχει περάσει στη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κατάρρευση της αγοράς ενέργειας αντίστοιχη με αυτή της Lehman Brothers.

    Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο μεγάλος αγωγός Nord Stream, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιεί μόλις το 40% της χωρητικότητάς του για να τροφοδοτεί την Ευρώπη, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για συντήρηση τον επόμενο μήνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο στόχος της χώρας για πλήρωση των χώρων αποθήκευσης κατά 90% έως τον Νοέμβριο μπορεί να επιτευχθεί, εάν οι ροές μέσω του αγωγού παραμείνουν περιορισμένες.

    Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος στον κλάδο και απειλεί την οικονομική παραγωγή στην περιοχή. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής χημικών στην Ευρώπη, BASF SE, που βασίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή καθώς αναμένει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Η BMW, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο που διαθέτει εργοστάσια θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής σε πολλές από τις εγκαταστάσεις της, λαμβάνει επίσης μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

    «Η Γερμανία έχει γίνει το hotspot της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε σε σημείωμα ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Eurasia Group. «Επομένως, μια συνολική διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία στη Γερμανία θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, προκαλώντας πιθανώς ύφεση και, στη χειρότερη περίπτωση, εκτεταμένα δελτία ενέργειας το χειμώνα».

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα πτώση 1%, στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από τότε που περιορίστηκαν οι ροές του Nord Stream.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χάμπεκ: Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία

    ΕΕ: Πάνω από 10 χώρες έχουν πληγεί από περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ