• Ενέργεια

    Φυλή: Προχωρά το έργο των 26 εκατ. για την ανάπλαση της χωματερής σε πάρκο πρασίνου και ΑΠΕ

    • NewsRoom
    Φυλή: Προχωρά το έργο των 26 εκατ. για την ανάπλαση της χωματερής σε πάρκο πρασίνου και ΑΠΕ


    Υπογράφηκαν, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και του Δημάρχου Φυλής Χ. Παππού οι συμβάσεις ανάπλασης της Χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Γ. Πατούλης: «Με σχέδιο και όραμα μεταβαίνουμε στη νέα εποχή διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Έμπρακτα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους»

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η μετατροπή μιας έκτασης 1500 στρεμμάτων της Χωματερής της Φυλής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φυλής παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων, υπεγράφησαν οι συμβάσεις, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

    Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο το οποίο έχει ως στόχο του τη μετατροπή ενός υποβαθμισμένου χώρου, σε ένα υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Ταυτόχρονα η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

    Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του χαρακτήρισε τη σχετική εξέλιξη ως «ορόσημο για τις προσπάθειες που στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της ταφής απορριμμάτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής».

    Ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης του χώρου, συνοδεύονται από μια σειρά ενέργειες που αναμένεται έως το 2025 να μειώσουν δραστικά τα προς ταφή απορρίμματα σε ποσοστό κάτω του 20% των αποβλήτων που σήμερα θάβονται.

    Ενέργεια για 5.600 νοικοκυριά

    Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο αειφορίας, καθώς πάνω στον αποκατεστημένο χώρο, αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MW, ικανά να παράγουν σχεδόν 15 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύματος το χρόνο και έτσι να καλύπτουν τις ανάγκες πάνω από 5.600 νοικοκυριών της περιοχής. Επιπλέον, μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 14.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

    Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή και πρόσθεσε:

    «Σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής, το όραμα μας είναι ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης – ανάπλασης των κλειστών κυττάρων της υγειονομικής ταφής που θα δώσει 50 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύμα ανά έτος, σε όλες τις οικογένειες του Δήμου, δίνοντας πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος σε όλους τους πολίτες.

    Εύχομαι καλή επιτυχία και γρήγορη υλοποίηση στο εμβληματικό αυτό έργο και θέλω να σας πω ότι έμπρακτα είμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων και των δημοτικών αρχών της περιοχής.

    Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε σε 4-5 χρόνια έργα που απαιτούνταν εδώ και είκοσι χρόνια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το πετύχουμε, σε στενή συνεργασία με τους δήμους, διότι το χρωστάμε σε εσάς και όλους τους πολίτες της Αττικής».

    Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ

    Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες και τα βήματα που υλοποιεί η Περιφέρειας Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι προχωρούν στην εξασφάλιση εξοπλισμού στους Δήμους, ενώ δημοπρατούν το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με Πράσινες Γωνιές, σημεία ανακύκλωσης, Πράσινες Νησίδες, πλατφόρμες διασύνδεσης και κομποστοποιητές σε όλους τους δήμους της Αττικής.

    «Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη σταδιακή παραλαβή 60 ειδικά διασκευασμένων φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία. Έχει γίνει ήδη η προμήθεια 80 απορριμματοφόρων για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και προχωράει και η προμήθεια 120 νέων απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Έχουν ήδη μοιραστεί 10.000 κάδοι για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και προχωράει η προμήθεια άλλων 19.000 κάδων για ανακύκλωση βιοαποβλήτων» σημείωσε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

    «Προχωράμε σε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία και λειτουργία Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας σε κάθε δήμο που το επιθυμεί ή σε συστάδες όμορων δήμων. Με συνολικό κόστος της τάξης των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υλοποιούμε και το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη». Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία υλοποίησης πέντε (5) Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι από αυτά τα 3 έχουν ήδη δημοπρατηθεί.

    Στην καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη αναφέρθηκε τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, όσο και ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς ο οποίος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΔΙΤ: Εγκρίθηκαν τα δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό – Στα 640 εκατ. ο προϋπολογισμός

    Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αυξήσεις

    Πατούλης: Τα πλημμυρικά προβλήματα στο φαληρικό όρμο θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ