• Ενέργεια

    ENEL: Πούλησε δύο θυγατρικές στο Περού στην κινεζική CSGI έναντι 2,9 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, Francesco Starace

    ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, Francesco Starace


    Η Enel S.p.A. ενημερώνει ότι η θυγατρική της Enel Perú S.A.C., που ελέγχεται μέσω της εισηγμένης εταιρείας της Χιλής Enel Américas S.A., υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία China Southern Power Grid International Co., Ltd. (CSGI) για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Enel Perú στην εταιρεία διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Enel Distribución Perú S.A.A. και στην Enel X Perú S.A.C., η οποία παρέχει προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες.

    Η συμφωνία ορίζει ότι η CSGI θα αποκτήσει τα μετοχικά μερίδια της Enel Perú στην Enel Distribución Perú S.A.A. (ίσο με περίπου 83,15% του μετοχικού κεφαλαίου) και η Enel X Perú S.A.C. (ίσο με το 100% του μετοχικού κεφαλαίου), για συνολικό τίμημα περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με αξία επιχείρησης περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (σε βάση 100%). Το συνολικό τίμημα υπόκειται σε προσαρμογές που συνηθίζονται για αυτού του είδους τις συναλλαγές λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος.

    Ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, δήλωσε: «Με αυτή τη συμφωνία, είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε την αξία των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην ψηφιοποίηση του δικτύου και τις προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες στο Περού, καθώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώθηκε στις αγορές κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της Enel τον περασμένο Νοέμβριο και με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξορθολογισμού του Ομίλου που ήταν πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της Στρατηγικής μας.

    Χάρη στην τεχνογνωσία και την αφοσίωση των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες, αφήνουμε στους αγοραστές ένα εξαιρετικό σύνολο περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα συνεχίσουν να οδηγούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μέσω αυτοματοποιημένων ψηφιακών δικτύων και καινοτόμων ενεργειακών λύσεων».

    Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να προκαλέσει μείωση του ενοποιημένου καθαρού χρέους του Ομίλου κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ το 2023 και θετική επίδραση για το 2023 στα αναφερόμενα καθαρά έσοδα του Ομίλου ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στα συνήθη οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

    Η ολοκλήρωση του deal υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή στο Περού και των εγκρίσεων των αρμόδιων κινεζικών αρχών για εξερχόμενες άμεσες επενδύσεις (ODI).



    ΣΧΟΛΙΑ