• Ενέργεια

    Έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου – Έφτασε στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα

    • NewsRoom
    φυσικό αέριο


    Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο έφτασαν την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η αγορά ανησυχεί πως ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός θα επηρεαστεί αρνητικά από τις διακοπές λειτουργίας των αγωγών και τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς.

    Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί κατά 30%, αναφέρουν οι FT.

    Τους περασμένους μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν καταφέρει να μειωθούν από την κορυφή των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022 και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα φυσικού αερίου της στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον χειμώνα.

    Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας στο κοίτασμα Ταμάρ του Ισραήλ και η μείωση των εξαγωγών προς την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την βλάβη και διαρροή σε αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα την Κυριακή (με τις αρχές της Φινλάνδίας να υποψιάζονται σαμποτάζ) και τις συνεχιζόμενες απεργίες των εργαζομένων στις πλατφόρμες της Chevron στην Αυστραλία έχουν κάνει ξανά την κατάσταση στην αγορά έκρυθμή.

    Ενώ οι αγορές πετρελαίου έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, οι έμποροι ανησυχούν για απειλές στις προμήθειες φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

    Η αγορά φοβάται επίσης πως η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

    Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ διέταξε την αμερικανική Chevron να αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές της στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar, το πλησιέστερο από τα τρία ισραηλινά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Γάζα.

    Το Tamar αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτής εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές. Το Ισραήλ είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής LNG  στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης

    Energean: Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των κοιτασμάτων στο Ισραήλ

    Οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ – Τα κρίσιμα στοιχεία και οι ανησυχίες της ελληνικής οικονομίας

    Citi για Mytilineos: Μεγάλα τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις στο τρίτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ