Ενέργεια

Εγκρίθηκε η συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ στη GASTRADE του Κοπελούζου

  • NewsRoom

Η Ελμίνα Κοπελούζου και ο Vladimir Malinov


Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας η συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, εταιρίας που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2019 η ΔΕΠΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της στο έργο, επίσης με ποσοστό 20%.

Οι όροι της συμφωνίας με την BULGARTRANSGAZ υπεγράφησαν σήμερα από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE, κ. Ελμίνα Κοπελούζου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βουλγαρικής εταιρείας, κ. Vladimir Malinov παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Temenuzhka Petkova.

Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κμ ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest-Κανονισμός ΕΕ 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει η GASTRADE, το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GASTRADE, K. Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές, ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.ΣΧΟΛΙΑ