• Ενέργεια

    ΕΕ: Προειδοποιεί ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο χρειάζεται τη συμμετοχή Βρετανίας και Ελβετίας

    • Bloomberg
    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck στην έναρξη του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ (Ενέργεια) στο Λουξεμβούργο, 25 Οκτωβρίου 2022

    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck στην έναρξη του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ (Ενέργεια) στο Λουξεμβούργο, 25 Οκτωβρίου 2022


    Την ώρα που ορισμένα κράτη της EE πιέζουν για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποίηση ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

    Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ συμβουλεύει τα μέλη της ΕΕ ότι ένα τέτοιο όριο τιμής για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να επεκταθεί σε χώρες εισαγωγής ενέργειας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία.

    Εναλλακτικά, θα μπορούσε η ΕΕ να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από αυτή της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με διάφορους εταίρους της ΕΕ, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ειδικό έγγραφο της Κομισιόν που συνοψίζει τα οφέλη και τα κόστη της επιβολής του πλαφόν.

    Τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πρώην μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου.

    Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν με ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, απειλώντας να ωθήσουν το μπλοκ των 27 εθνών σε ύφεση.

    Ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι η ΕΕ δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει το σοκ των τιμών ενέργειας και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

    Ενώ η πλειονότητα των χωρών ζητάει ένα οριζόντιο πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, μία μικρότερη ομάδα χωρών ζητά περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Για να τεθεί σε ισχύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα πρέπει ακόμη να προταθεί από την Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τα κράτη μέλη.

    Η διαδικασία

    Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, εξηγεί το Bloomberg.

    Στο πρώτο βήμα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κανονισμό που πρότεινε η επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν το δρόμο για παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου.

    Σε αυτό το σημείο, η Κομισιόν θα έχει την εντολή να παρουσιάσει μια ξεχωριστή πρόταση για το πλαφόν που θα σταλεί και πάλι στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν.

    Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες και επιλογές, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών. Επίσης, τονίζεται ότι το μέτρο του πλαφόν θα είναι προσωρινό.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν κάτω από ένα πιθανό στενότερο πλαφόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιδότηση για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής επόμενης ημέρας στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλου και μιας τιμής στόχου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που εφαρμόζεται στην Ιβηρική χερσόνησο, το εργαλείο όπως αναλύθηκε από την Επιτροπή δεν περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

    Η επιδότηση όχι μόνο θα μειώσει την τιμή στην οποία οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά, αλλά θα μειώσει επίσης τη συνολική τιμή εκκαθάρισης, μειώνοντας τα έσοδα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές.

    Αρκετά κράτη μέλη έχουν προτείνει η επιδότηση να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου στο ισοδύναμο μιας τιμής TTF 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφερε η Κομισιόν.

    Το κόστος ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με φυσικό αέριο στα επιμέρους κράτη μέλη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

    Νικήτρια η Γαλλία

    Τα κράτη που βασίζονται σε αυτό το καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των απαραίτητων επιδοτήσεων. Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο θα επωφεληθούν από το σύστημα, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος νικητής.

    Για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αναδιανομή του κόστους του ανώτατου ορίου τιμών σύμφωνα με τα οφέλη που επιφέρει, ένα δύσκολο βήμα δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και των πολιτικών προκλήσεων.

    Η Κομισιόν είπε επίσης ότι άρχισε να επεξεργάζεται ένα πιο διαρθρωτικό και πιο μακροπρόθεσμο μέτρο για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να προωθηθούν.

    Ένα από αυτά θα ήταν η πληρωμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμβάσεων για τη διαφορά. Στο νέο σύστημα, ο κύριος ρόλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση αερίου θα είναι να αντισταθμίζει την επίδραση της ευμετάβλητης παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Τέτοιες στοχευμένες αλλαγές στο σχεδιασμό της αγοράς μπορούν να προταθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα, σύμφωνα με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ.

    Θα πρόσφερε μια πιο μόνιμη λύση για να μειώσει τη σύνδεση μεταξύ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαιρετικά ασταθείς αγορές φυσικού αερίου και να φέρει τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους καταναλωτές, σύμφωνα με την αυξανόμενη απορρόφησή τους που απαιτείται για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, είπε η Επιτροπή στα κράτη μέλη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Kύμα LNG carriers κατακλύζει την Ευρώπη και “χτυπά” τις τιμές του φυσικού αερίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ