• Ενέργεια

    Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ συζητά συνεργασίες στις ΑΠΕ -το πρώτο εξάμηνο του 2020 αρχίζουμε να κλείνουμε λιγνιτικά

    • NewsRoom
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ξεκινήσουν να κλείνουν λιγνιτικές μονάδες, είπε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επίσης είπε ότι η ΔΕΗ είναι σε συζητήσεις με έλληνες και ξένους ιδιώτες για να προχωρήσει σε συνεργασία για τις ΑΠΕ.  Όπως είπε «η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με Έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό που έχει, διότι μια επιχείρηση που έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς σήμερα, στις ΑΠΕ έχει το 3%.»

    Για την απολιγνιτοποίηση, σημείωσε  «αυτό είναι ένα τεράστιο project, το οποίο θέλει σοβαρό σχεδιασμό, ακόμα και διυπουργικό σχεδιασμό γιατί είναι και οι συνέπειες σε αυτές τις περιοχές. Αλλά είναι ένα project το οποίο πρέπει να γίνει πράξη και για λόγους περιβαλλοντικούς, προφανώς, αλλά και για λόγους οικονομικούς. Οι παλιές λιγνιτικές μονάδες, έχω σημειώσει, εάν έκλειναν και πληρώναμε κανονικά τους εργαζόμενους με τα σημερινά χρήματα θα στοίχιζαν λιγότερο από ότι λειτουργούσες σήμερα, λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των χρημάτων που πληρώνει η ΔΕΗ για αυτό. Άρα το δεύτερο κομμάτι της προσπάθειας χρονικά είναι η απολιγνιτοποίηση, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου, όπως έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε αναφερόμενους στους στόχους της ΔΕΗ από δω και πέρα.

    Σχετικά με το ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι εφικτή, διότι συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι [εφικτή]. Όπως τόνισε η ΔΕΗ «έχει ακόμα  διαρθρωτικά προβλήματα για να περιμένει κανείς να βρεθεί σήμερα για το σύνολο της επιχείρησης ένας στρατηγικός επενδυτής, που είναι στόχος μας δεν το κρύβουμε, αλλά δεν είναι εφικτός σήμερα- μιλάω με ανοιχτά χαρτιά. Η ιδιωτικοποίηση όμως του ΔΕΔΔΗΕ με τη μεταφορά των σχετικών assets μπορεί να γίνει και πιστεύω θα γίνει με επιτυχία. Και βεβαίως η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με Έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό που έχει, διότι μια επιχείρηση που έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς σήμερα, στις ΑΠΕ έχει το 3%.»

    Όσον αφορά τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε  ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ  θα γίνει σε δύο τμήματα, με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορία και  της ΔΕΠΑ Υποδομές,  και ότι ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Για τα ΕΛΠΕ σημείωσε ότι   το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά όλες τις εκδοχές για περαιτέρω περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία, με βάση και τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο.

    Σχετικά με τις πολιτικές, στην ενέργεια μίλησε και για δύο άλλες πολύ σημαντικές πολιτικές. Την ενεργειακή εξοικονόμηση με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, των δημοσίων κτιρίων και των επιχειρήσεων.

    Το πρόγραμμα Εξοικονομώ  κατ’ οίκον όπως είπε αναζητά περαιτέρω χρηματοδότηση από την Περιφέρεια  και  υπάρχει και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα δημόσια κτίρια και άλλα  αντίστοιχα προγράμματα για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει επίσης το φιλόδοξο πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης που είναι ένα διυπουργικό πρόγραμμα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ