• Ενέργεια

    Bloomberg: Πράσινο φως από την ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι θα γίνει με Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται σε τρίτες χώρες, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων σε χώρες που διαθέτουν μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, αναφέρουν οι πηγές.

    «Εγκρίναμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Σάντος, πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ. «Περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που αποστέλλεται σε τρίτες χώρες και μηχανισμούς για την αποφυγή καταστρατήγησης των κυρώσεων».

    Οι κυρώσεις, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, θα απαγορεύσουν τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, ανέφερε σε tweet η τσεχική προεδρία της ΕΕ. Το μέτρο θα επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χάλυβα, και θα απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών IT, μηχανικών και νομικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες, ανέφερε.

    Το πακέτο θα προσθέσει την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους υφιστάμενους περιορισμούς για τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του, αλλά θα προβλέπει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που τιμολογείται στην ίδια τιμή ή χαμηλότερη από το επίπεδο που θα ορίσει ένας συνασπισμός της G7 και άλλων χωρών, σύμφωνα με το προσχέδιο που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

    Οι ευρύτερες κυρώσεις θα αφορούν μια σειρά προσώπων και οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας και ατόμων που ενεπλάκησαν στα πρόσφατα, ευρέως καταδικασθέντα δημοψηφίσματα.

    Θα περιορίζουν επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε εξοπλισμό αερομεταφορών, ηλεκτρονικά ανταλλακτικά και ειδικές χημικές ουσίες, προκειμένου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να στερηθούν σημαντικών τεχνολογιών.

    Οι ΗΠΑ πιέζουν σκληρά για να απελευθερώσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού εδώ και μήνες, φοβούμενοι ότι οι τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ θα έπλητταν πολύ σκληρά την προσφορά πετρελαίου.

     

    Ορισμένες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες από την ελάφρυνση ορισμένων μέτρων στο τελικό προσχέδιο, όπως, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση μιας ρωσικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών από τη λίστα των κυρώσεων.

    Προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το μπλοκ των 27 θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία του.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Αλλαγή πλεύσης» από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ