• Ενέργεια

    Bloomberg: Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας


    Τον περαιτέρω περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

    Χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία εξακολουθούν να λαμβάνουν φορτία ρωσικού LNG, το οποίο αποτελεί πλέον περίπου το 6% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ηπείρου, καθώς τα συγκεκριμένα φορτία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

    «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις προμήθειες ρωσικού LNG», αναφέρει σε αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάτρικ Γκρέιχεν απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσε τις εταιρείες ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλείσει τις αγορές ρωσικού LNG εφόσον είναι δυνατόν», προσέθεσε.

    Πάντως, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ενέργεια, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο και τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

    Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικά μικρότερα κράτη έχουν απαγορεύσει επίσημα τις εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία, με πολλά από αυτά τα φορτία να εκτρέπονται σε άλλα λιμάνια.
    Όπως έγραψε στην απάντησή του στους βουλευτές ο Γκρέιχεν, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ρωσικό LNG φτάνει σε τερματικούς σταθμούς σε γειτονικές χώρες.

    Ωστόσο, δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά και την κατανάλωσή του εντός Ευρώπης και ως εκ τούτου το Βερολίνο δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο είναι αποθηκευμένο επί του παρόντος.

    Σύμφωνα με το έγγραφο του Γκρέιχεν, μελλοντικά οι εταιρείες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν την Κομισιόν για την προέλευση των αγορών φυσικού αερίου εάν ο όγκος υπερβαίνει τις πέντε τεραβατώρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: «Φρένο» σε νέο δανεισμό για την «πράσινη βιομηχανία»

    Σταϊκούρας: Έτος μεγάλων προκλήσεων και ανάπτυξης το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ