• Ενέργεια

    Κομισιόν: «Φρένο» σε νέο δανεισμό για την «πράσινη βιομηχανία»

    • NewsRoom


    H Κομισιόν δεν θα προτείνει ένα νέο κοινό σχέδιο δανεισμού της ΕΕ την Τετάρτη, όταν θα παρουσιάσει τα πλάνα στήριξης για την ευρωπαϊκή πράσινη βιομηχανία που αντιμετωπίζει τον κινεζικό και αμερικανικό ανταγωνισμό, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του «Βιομηχανικού Σχεδίου για την Πράσινη Συμφωνία» που παρουσίασε τη Δευτέρα.

    Αντίθετα, το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, προτείνει την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων από τα χρήματα που η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσει από κοινού για το ταμείο αποκατάστασης μετά την πανδημία του κορονοϊού, ενώ παράλληλα αναμένεται να χαλαρώσει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να στηρίξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις τους.

    Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την πράσινη βιομηχανία – κατασκευαστές ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων ή υδρογόνου – βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την επιδότηση ύψους 369 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για κατασκευαστές με έδρα στη Βόρεια Αμερική, απειλώντας να προσελκύσει εταιρείες από την Ευρώπη.

    Αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν είναι το πώς η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη θέση της ως κόμβος παραγωγής πράσινων προϊόντων και παράλληλα να απαντήσει στις επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Χαλάρωση των κανόνων

    Οι χαλαρότεροι κανόνες θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν σε κάθε κυβέρνηση της ΕΕ να βοηθά τη βιομηχανία της με δημόσιο χρήμα, δήλωσε η Κομισιόν

    Ωστόσο, δεν μπορούν όλες οι χώρες να αντέξουν το ίδιο ποσό ενίσχυσης, γεγονός που δημιουργεί μια ανισότητα που απειλεί να διαταράξει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Για να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες ζήτησαν από την ΕΕ έναν νέο δανεισμό για να βοηθήσει όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

    Την αντίδραση τουλάχιστον 10, κυρίως βορειοευρωπαϊκών χωρών προκάλεσε η εν λόγω πρόταση. Οι χώρες που αντέδρασαν δήλωσαν ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα χρήματα, εφόσον δεν είναι σε θέση να δαπανήσει αυτά που είχε ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσει από κοινού για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 800 δισ. ευρώ.

    Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν να προτείνει την Τετάρτη στις κυβερνήσεις της ΕΕ να αλλάξουν τα σχέδιά τους για το πώς θα δαπανήσουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια που λαμβάνει η καθεμία από το Ταμείο Ανάκαμψης και να τα ανακατευθύνουν για τη στήριξη της πράσινης βιομηχανίας, προέκυψε από το σχέδιο.

    Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ήδη δαπάνη 250 δισ. δολαρίων για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, τα επιπλέον 225 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν καν διεκδικηθεί από καμία χώρα, επειδή πρόκειται για φθηνά δάνεια και οι κυβερνήσεις προτιμούν τις επιχορηγήσεις.

    Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν αυτά τα μη διεκδικούμενα δάνεια για τη στήριξη της πράσινης βιομηχανίας, μαζί με ένα αποθεματικό 5,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit.

    Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για φορολογικές ελαφρύνσεις ή άλλες μορφές στήριξης των πράσινων επενδύσεων είτε ως φορολογική πίστωση, είτε ως επιταχυνόμενη απόσβεση, είτε ως επιδότηση που συνδέεται με την απόκτηση ή τη βελτίωση πράσινων περιουσιακών στοιχείων.

    Επίσης, μπορούν να διατεθούν για τη δημιουργία one stop shop, για την αδειοδότηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρής τεχνολογίας και για την επιτάχυνση της διαδικασίας και για την κατάρτιση δεξιοτήτων.

    Η Κομισιόν αναμένεται επίσης να τονίσει ότι το επενδυτικό σύστημα InvestEU της ΕΕ, το οποίο χρησιμοποιεί εγγυήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις πράσινες εταιρείες να αποκτήσουν χρηματοδότηση.

    Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι θα αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που θα ξεκινήσει στα μέσα του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις άνω των 266 δισ. δολ. για την παραγωγή «πιο καθαρής» ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ