• Ενέργεια

    Από το 2023 η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού – «Λευκός καπνός» για κοινές αγορές φυσικού αερίου

    • NewsRoom


    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν επί της αρχής ότι πρέπει να προχωρήσουν από κοινού σε αγορές αερίου πριν το άλλο καλοκαίρι. Ο δε Τσέχος υπουργός ανέφερε ότι απαιτείται ένας εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησής του.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Σικέλα ανέφερε ότι η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών. “Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα του 2023 μέσω μίας κοινής πλατφόρμας”, δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

    Τι ανέφερε ο κ. Γιόζεφ Σικέλα

    “Θέλουμε να επιταχύνουμε τις αγορές από κοινού και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας για να εξασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν τώρα”, είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών στην Πράγα.

    “Ζητήθηκε λοιπόν από την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες”, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται επί του παρόντος στην προεδρία της ΕΕ.

    Πρόταση για νέο δείκτη αναφοράς

    Από την πλευρά της, η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ακόμα ότι κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του.

    Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, πάντως, η Κάντρι Σίμσον είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πακέτο μέτρων που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα.

    “Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν αυτό βρίσκεται σε ένα στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία κρατών – μελών που υποστηρίζουν το μέτρο”, είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία και Ολλανδία προωθούν σχέδιο 10 σημείων για το φυσικό αέριο

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ-ΘΕΣΣ): Ας κλείσουν τον αγωγό οι Τούρκοι! Έχουμε αποθέματα – Θα πέσει κι άλλο η τιμή του φυσικού αερίου

    Διαρροή στον αγωγό πετρελαίου Druzhba: Δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στη ροή η Τσεχία



    ΣΧΟΛΙΑ