• Ενέργεια

    Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Θα διαθέσουμε οπτικές ίνες στην αγορά τηλεπικοινωνιών

    ΑΔΜΗΕ: Σε ΟΤΕ και ΝΟΚΙΑ η ψηφιακοποίηση των υποδομών διαχείρισης ενέργειας, ύψους 16 εκατ. ευρώ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης


    Την είσοδο του ΑΔΜΗΕ στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της νέας του θυγατρικής GRID TELECOΜ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Μανούσος Μανουσάκης στο συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής.

    Όπως εξήγησε, η  GRID TELECOM, εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους.

    Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι νησιωτικές διασυνδέσεις εμπεριέχουν οπτικές ίνες, ενώ και το οπτικό δίκτυο επίσης επεκτείνεται.

    Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.

    Με όχημα την GRID Telecom, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Πολιτείας. Η χώρα θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την διεθνή κίνηση δεδομένων και να καταστεί σημαντικότερος από ότι είναι ήδη σήμερα διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος.

    Επενδύσεις

    «Μέσα σε ένα χρόνο συμβολαιοποιήσαμε έργα αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης αναφέροντας επίσης ότι το 2018, ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 178 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 154% σε σχέση με το 2017 και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών.

    Το άλμα στο ποσό των επενδύσεων -που έγινε εφικτό χάρη στην εντατική και συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης και πρωτίστως των εργαζομένων- αποτυπώνει την είσοδο σε φάση κατασκευής σειράς μεγάλων έργων, πολλά εκ των οποίων καθυστερούσαν για χρόνια.

    Ανέφερε ενδεικτικά τη Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που ήδη προχωράει ταχύτατα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    Η κατασκευή του νέου Υποσταθμού στη Νάξο έχει ήδη αρχίσει και σύντομα θα ποντιστούν τα καλώδια που θα τη συνδέσουν με την Πάρο και τη Μύκονο.

    Πολύ σύντομα θα τελειώσει και ο «Διάδρομος Α» για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα επιτρέψει όχι μόνο την ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή –που τόσο πολύ περιμένουν οι παραγωγοί- αλλά και την λειτουργία σε πλήρη ισχύ της μονάδας Μεγαλόπολης 5 της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης μονάδας των Βαλκανίων αυτή τη στιγμή.

    Εντός του 2018 συμβολαιοποιήθηκαν δυο ακόμα εμβληματικά έργα, που έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020: Ο λόγος για τη Γ΄ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα επιτρέψει την απεξάρτηση των νησιών από τους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, καθώς και τη διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου η οποία είναι επίσης ήδη σε φάση κατασκευής και όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεσης AC στον κόσμο.

    Αποτελέσματα-προθέρμανση για το 2019

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2018 ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο ΑΔΜΗΕ, με τον στρατηγικό του εταίρο State Grid Corporation of China έχει μεταμορφωθεί, έχει μετασχηματιστεί από μια ΔΕΚΟ παλαιάς κοπής σε πρότυπο σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας επιχείρησης.

    Σημείωσε μάλιστα ότι τα πεπραγμένα του 2018 αναγκαστικά αποτελούν μόνο την προθέρμανση για τη μεγάλη πρόκληση του 2019. Δηλαδή τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, του μεγάλου αυτού project που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών:

    Από τη δραστική μείωση των ΥΚΩ (450 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζει μόνο η μη διασύνδεση της Κρήτης) έως τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών και την διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως επιτάσσει ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ