• Ενέργεια

    ΑΔΜΗΕ: Εμπρόθεσμα η υλοποίηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων- Πότε ολοκληρώνεται το έργο

    • NewsRoom
    ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της τρίτης Φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο συνεχίζεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τετραμήνου του 2020.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Λαυρίου-Σύρου, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος. Επιπλέον, διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ.

    Εκπρόσωποι των διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και της NEXANS, η οποία αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, επισκέφθηκαν το ειδικό πλοίο που εκτελεί τις εργασίες πόντισης στο Λαύριο. Η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου (28 χλμ), θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ το δεύτερο τμήμα (80 χλμ) θα ποντιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 από την ανάδοχο εταιρεία.

    Από την εκδήλωση για τη Διασύνδεση Σύρου-Λαυρίου

    Ο κ. Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ δήλωσε σχετικά: «Ο Διαχειριστής υλοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του. Η Γ΄ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει επισπευστεί κατά δύο έτη, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των Κυκλάδων ακόμα και σε περιπτώσεις -προγραμματισμένης ή μη- θέσης εκτός λειτουργίας οποιασδήποτε εκ των υφιστάμενων διασυνδέσεων».

    Από την εκδήλωση για τη Διασύνδεση Σύρου-Λαυρίου

    Η κ. Ragnhild Katteland, διευθύνουσα σύμβουλος της Nexans Norway ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με τον καλό μας εταίρο, τον ΑΔΜΗΕ. Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη ολοκλήρωση της Γ’ Διασύνδεσης των Κυκλάδων που αποτελεί πολύ σημαντικό έργο».

    Από την εκδήλωση για τη Διασύνδεση Σύρου-Λαυρίου



    ΣΧΟΛΙΑ