• Ενέργεια

    Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Θέλουμε πλειοψηφία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Ο Ανδρέας Σιάμισιης


    Στις αναπτυξιακές προοπτικές των ΕΛΠΕ με την απόκτηση του ποσοστού 22,74% της Ελλάκτωρ στην Elpedison και τη διεκδίκηση της πλειοψηφίας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

    Ειδικότερα στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο κ. Σιάμισιης ρωτήθηκε για τις προθέσεις των ΕΛΠΕ στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία η πετρελαϊκή εταιρία κατέχει το 35%.

    Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος είπε ότι «δια νόμου προβλέπεται η πώληση του 50% συν μίας μετοχής» υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσθέτει αξία στα ΕΛΠΕ με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Με μειοψηφικό ποσοστό δεν έχει νόημα να μείνουμε. Θα φύγουμε και θα πωλήσουμε», συμπλήρωσε.

    «Εξετάζουμε να εξαγοράσουμε το πλειοψηφικό πακέτο», πρόσθεσε.

    Όπως εξήγησε «τα ΕΛΠΕ έχουν διαμηνύσει στην αγορά πως θέλουν μία καθαρή συναλλαγή και αυτό που έχουμε να πούμε στους μετόχους και την αγορά είναι πως θέλουμε τον πλειοψηφικό έλεγχο».

    Η τοποθέτηση αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου σημαίνει ό,τι τα ΕΛ.ΠΕ εφόσον ανακοινωθούν οι όροι για το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ είτε θα κινηθεί για να αποκτήσει την πλειοοψηφία είτε θα πουλήσει και το ποσοστό που ήδη έχει, καθώς τα ΕΛΠΕ δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μειοψηφικό ποσοστό.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΠΑ, τα χαρακτήρισε ικανοποιητικά με δεδομένο πως η εταιρεία δεν έχει πια τις συμμετοχή της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης  – Θεσσαλίας.

    Τα EBITDA ήταν στα 66 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11% και τα κέρδη μετά από φόρους παρέμειναν ίδια με το περσινό τρίμηνο στα 47 εκατ. ευρώ.

    Ενδιαφέρον για το ποσοστό της Ελλάκτωρ στην Elpedison

    Οι αναλυτές ρώτησαν και για τις εξελίξεις στην Elpedison και ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι «επανεξετάζουμε την Elpedison, μετά την απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει και να επικεντρώσει σε άλλους τομείς τις δραστηριότητες της καθώς και να απορροφήσει την ΕΛ.ΤΕΧ  Άνεμος».

    Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αλλαγές και «ίσως να εξαγοράσουμε το μερίδιο». Σημειώνεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει ποσοστό 22,74%, τα ΕΛΠΕ και Edison μέσω joint venture έχουν το 75,78% και 1,48 ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.

    Ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων την Elpedison. Τα EBITDA ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στα 11 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. το περσινό τρίμηνο, ενώ κατά 55% αυξήθηκαν και οι πωλήσεις στα 156 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος τόνισε τη συμβολή του προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος και την ανάγκη της καθιέρωσης του μόνιμου μηχανισμού με δίκαιους όρους.



    ΣΧΟΛΙΑ