• Business

    Enel Green Power Hellas: Ζητάει 1 δισ. ευρώ για τα 480 MW -Σε ποιους ανοίγει την πόρτα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ

    Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power

    Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO Principia


    Σε νέους παίκτες ανοίγεται η ελληνική αγορά ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς για πολλούς αποτελεί σημαντική ευκαιρία η πώληση της θυγατρικής του Enel Group στην Ελλάδα, Enel Green Power Hellas.

    Η Enel Hellas κατέχει ισχυρή θέση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με εγκατεστημένη ισχύ 480 MWs και σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που ζητάει για αυτά είναι 1 δισ. ευρώ.

    Η εντολή για ανεύρεση επενδυτή έχει δοθεί στη γαλλική BNP Paribas και κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή είναι η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης της συναλλαγής. Δηλαδή, money talks και  το σημαντικό χαρτοφυλάκιο θα πάρει όποιος μπορεί άμεσα να βρει τη ρευστότητα αυτή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι  το τίμημα αλλά και ο άμεσος χρόνος που απαιτείται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή κάνουν το deal απρόσιτο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον από νέους διεθνείς παίκτες από ΗΠΑ και αλλού, τόσο επενδυτικά κεφάλαια όσο και ενεργειακούς ομίλους που βλέπουν το χαρτοφυλάκιο της Enel ως τον ιδανικό τρόπο για να αποκτήσουν με μια κίνηση, σημαντική θέση στην ελληνική αγορά.

    Η Enel Hellas

    Στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ένα από τα πιο ισχυρά αιολικά πάρκα της εταιρείας βρίσκεται στον Καφηρέα στην Εύβοια.

    Η Enel, είναι από τους παλαιότερους διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά, έχοντας επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στη χώρα, τα τελευταία χρόνια είχε παγώσει τα πλάνα ανάπτυξης νέων έργων και είχε επικεντρωθεί στο μεγάλο έργο του Καφηρέα. Πλέον η ιταλική εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις για έργα συνολικής ισχύος 1,5GW από τα οποία 630MW αφορούν στην ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη.

    Σημειώνεται ότι η Enel την τελευταία εικοσαετία έχει μεταμορφωθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά της πράσινης ενέργειας με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ καθώς και με το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ