• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ένα σούπερ γιοτ αξίας 353 εκατ. δολαρίων, μήλον της έριδος στη μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

    Farkhad Akhmedov και Tatiana Akhmedova


    Στο επίκεντρο της μεγαλύτερης δικαστικής υπόθεσης διαζυγίου του Λονδίνου, βρίσκεται το Luna – ένα πολυτελές γιοτ  115 μέτρων (380 πόδια), που παραμένει αγκυροβολημένο σε μια μαρίνα στο Ντουμπάι.

    Το σούπερ γιοτ είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν εταιρείες που συνδέονται με τον μεγιστάνα πετρελαίου και φυσικού αερίου Farkhad Akhmedov, ο οποίος το αγόρασε από έναν άλλο Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Roman Abramovich. Αποτελεί επίσης τον βασικό στόχο της Tatiana Akhmedova, πρώην συζύγου του μεγιστάνα, επί 21 χρόνια.

    Η αξία του ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. στερλίνες (353 εκατομμύρια δολάρια), και η κατάσχεση του θα μπορέσει να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος του ποσού των 450 εκατ. στερλίνων που έχει επιδικάσει το δικαστήριο του Λονδίνου στην Tatiana από την κοινή περιουσία του ζευγαριού.

    Luna
    Luna

    Ωστόσο, αυτό, όπως έχει ήδη καταλάβει η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου, δεν θα είναι εύκολο. Καθώς οι συζητήσεις με τον Akhmedov για την διευθέτηση του ποσού που της αναλογεί δεν έχουν καταλήξει πουθενά, η Tatiana αποφάσισε να δώσει την μάχη της σε πολλές δικαιοδοσίες, από το Ντουμπάι και το Λιχτενστάιν μέχρι τα Νησιά Μάρσαλ.

    Αυτό που δείχνει το κυνήγι των χρημάτων στο οποίο έχει επιδοθεί η Tatiana, είναι ότι μια απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου μπορεί να μην εκτελεστεί, όταν κάποιος μπορεί να μετακινεί τα περιουσιακά του στοιχεία σε όλο τον κόσμο και είναι αποφασισμένος να μην πληρώσει τα χρήματα.

    Ο Farkhad έχει πει, άλλωστε, ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πρώην σύζυγός του δεν θα απλώσει τα χέρια της στην περιουσία του.

    Στο τελευταίο δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η Tatiana δεν δίστασε να κατηγορήσει τον 27χρονο γιο της Temur, ότι συνεργάζεται με τον πατέρα του για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία, με τον Akhmedov να χαρακτηρίζει την υπόθεση “ευκαταφρόνητη” τονίζοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα στις αποφάσεις του.

    Προτιμώ να κάψω τα χρήματα

    Η Tatiana και ο Farkhad γνωρίστηκαν το 1989, παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα και μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου εκείνη ζει από τότε μαζί με τα δύο τους παιδιά. Ο γάμος τους έλαβε τέλος επίσημα το 2014.

    Δύο χρόνια αργότερα, ένας δικαστής του Λονδίνου αποφάσισε ότι η Tatiana δικαιούται το 41% ​των περιουσιακών στοιχείων του Farkhad. Ο μεγιστάνας χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του διαζυγίου και μετακόμισε στη Ρωσία. “Προτιμώ να κάψω αυτά τα χρήματα παρά να τα δώσω σε αυτή”, έγραψε σε ένα μήνυμα WhatsApp στον γιο του, τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

    Ο Farkhad, γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν, κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από την πώληση του μεριδίου του σε ένα Ρώσο παραγωγό φυσικού αερίου το Νοέμβριο του 2012, έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει χρήματα στην πρώην σύζυγο του, αναγκάζοντας την να ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες σε τουλάχιστον εννέα χώρες.

    Farkhad Akhmedov

    Νωρίτερα φέτος, το πρώην ζευγάρι πραγματοποίησε συζητήσεις για να καταλήξει σε διακανονισμό, με τον δισεκατομμυριούχο να υπόσχεται ότι θα της καταβάλει 100 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν είχαν αίσια κατάληξη με αποτέλεσμα η Tatiana να συνεχίσει το κυνήγι της μέσω δικαστηρίων.

    Μέχρι στιγμής έχει κατασχέσει ένα ελικόπτερο αξίας 6 εκατ. στερλίνων και είναι πολύ κοντά στο να κατασχέσει και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Ωστόσο, βρίσκει συνεχώς εμπόδια, με τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην συζύγου της να αλλάζουν συνεχώς ιδιοκτήτη και να μετακινούνται σε διαφορετικές χώρες.

    Το σούπερ γιοτ Luna

    Ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη, μεγάλο μέρος της περιουσίας της οικογένειας μετακινήθηκε από το όνομα του Farkhad, σε καταπιστεύματα στο Λιχτενστάιν. Έργα τέχνης αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής των Andy Warhol και Mark Rothko, τοποθετήθηκαν σε έναν τεράστιο θησαυροφυλάκιο που ονομάζεται «Treasure House» μέσα στο κρατίδιο.

    Ωστόσο, το σούπερ γιοτ Luna, το οποίο  – με το πλήρωμα των 50 μελών του – παραμένει αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι για περισσότερα από δύο χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης τους.

    Κατά περιόδους, οι Farkhad και Temur χρησιμοποιούν το σκάφος, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα πολυτελή γιοτ παγκοσμίως που διαθέτει κήτος από χάλυβα, σχεδιασμένο για να διαπερνά τον πάγο.

    Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Luna άλλαξε τέσσερις φορές, μερικές φορές εν μία νυκτί, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Tatiana.

    Οι ερευνητές της ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια ύποπτη τραπεζική μεταφορά το 2018, ακριβώς όταν οι δικηγόροι της βρήκαν το καταπίστευμα στου οποίου τη δικαιοδοσία είχε περάσει το σκάφος, στο Λιχτενστάιν. Πρόκειται για μια πληρωμή 65.000 δολαρίων πραγματοποιήθηκε σε μια ναυτιλιακή εταιρεία του Ντουμπάι από τον προσωπικό λογαριασμό του Farkhad.

    Τα χρήματα προορίζονταν για ένα μεγάλο ρυμουλκό και για μια στιγμή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Tatiana, φάνηκε ότι ο μεγιστάνας προσπαθούσε και πάλι να ξεφύγει. Ωστόσο, η πληρωμή αφορούσε τελικά την ρυμούλκηση του γιοτ στις αποβάθρες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του επιχειρηματία.

     

    Tatiana Akhmedova

    Η Τatiana προσπάθησε να αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Λονδίνου και σε άλλα δικαστήρια, ωστόσο, τα τοπικά δικαστήρια του Ντουμπάι απέρριψαν την απόφασή, αφού ο Farkhad ισχυρίστηκε ότι δεν συμβάδισε με τον νόμο της σαρία. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο» να επιβληθούν αγγλικές αποφάσεις στο Λιχτενστάιν, παραπονέθηκε ένας δικαστής του Λονδίνου.

    Ωστόσο, η πιο ισχυρή απόφαση αναμένεται να έρθει για την πρώην σύζυγο του μεγιστάνα από μια μικρή αλυσίδα νησιών, χιλιάδες μίλια μακριά στον Ειρηνικό.

    Ένα πλοίο δεσμεύεται από τον νόμο της της χώρας της σημαίας που φέρει και το Luna έχει τη σημαία των Νησιών Μάρσαλ. Νωρίτερα φέτος, ένα τοπικό δικαστήριο τάχθηκε υπέρ μίας απόφασης που καθιστά την Tatiana τη νέα ιδιοκτήτρια του σκάφους.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ενέργειες που πραγματοποίησαν ο δισεκατομμυριούχος και το καταπίστευμα του Λιχτενστάιν είχαν ως σκοπό να «παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν και να αποφύγουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Αγγλίας”.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Farkhad απέρριψε και πάλι την απόφαση, λέγοντας «δεν υπάρχει αξιόπιστη ναυτική ή νομική άποψη που να πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αναγκαστική αλλαγή ιδιοκτησίας”.

    Η μάχη συνεχίζεται

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Luna παραμένει στο Ντουμπάι, με την αξία του σταδιακά να υποχωρεί. Ένας μεσίτης υποστήριξε ότι ήδη είναι χαμηλότερη κατά 110 εκατ. δολάρια.

    Αν και η Tatiana έχει προσλάβει μια εταιρεία ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, τελικά θα χρειαστεί βοήθεια από τα τοπικά δικαστήρια του εμιράτου.

    «Είμαστε οι ιδιοκτήτες και το Ντουμπάι θα πρέπει να το αναγνωρίσει», τονίζει ο James Power, Αμερικανός δικηγόρος της Tatiana. O Power είναι ένας από τους πολλούς δικηγόρους που χρηματοδοτούνται από την Burford Capital, την εταιρεία δικαστικών διαφορών, που θα λάβει το 30% των περιουσιακών στοιχείων που ανακτήθηκαν με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της διαμάχης, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Από πέρυσι, είχε διαθέσει 18 εκατομμύρια στερλίνες για τις δικαστικές διαφορές.

    Τα μετρητά της Burford επέτρεψαν στην Tatiana να μηνύσει τον γιο της Temur στο Λονδίνο και να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πολυτελούς διαμερίσματός του δισεκατομμυριούχου με θέα στο Hyde Park.

    Μάλιστα, ο δικαστής αποφάσισε ότι ο Temur πρέπει να πληρώσει στη μητέρα του περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια επειδή έκανε ό, τι μπορούσε για να την εμποδίσει να λάβει τα χρήματα του διαζυγίου που είχε επιδικάσει το δικαστήριο.

    Εξοργισμένος από την απόφαση ο Farkhad δήλωσε: «Η Burford έχει ξεκινήσει μια υπερβολικά ακριβή παγκόσμια περιοδεία στα δικαστήρια του κόσμου επιδιώκοντας να αρπάξει περιουσιακά στοιχεία από εμένα και από τα οικογενειακά καταπιστεύματα”.

    Προς το παρόν, το τεράστιο Luna παραμένει στα χέρια του μεγιστάνα. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Tatiana δεν χάνουν τις ελπίδες τους.

    “Οι άνθρωποι με πολλά χρήματα πάντα καθυστερούν τα πράγματα αλλά στο τέλος θα υποστούν τις συνέπειες”, υποστήριξε ο Power.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ