• Business

    ElvalHalcor: Έτοιμη για την μετά την κρίση ανάπτυξη-Ανοδικό το τελευταίο δίμηνο


    Ανοδικές πωλήσεις είχε η ElvalHalcor το Σεπτέμβριο του 2020, μια τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς το δεύτερο lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επηρεάσει την πορεία της ζήτησης. Εξάλλου η εταιρεία έχει ήδη μετατοπίσει την παραγωγή του αλουμινίου σε τομείς που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, όπως η συσκευασία από τομείς που η δραστηριότητα έχει πληγεί, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Στα θετικά  του πρώτου εννεαμήνου ήταν και η δυναμική του κλάδου του χαλκού, στον οποίο η εταιρεία αυξάνει τα μερίδιά της, παρά την πτώση που γνώρισε ο κλάδος του τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης της πανδημίας.

    Ταυτόχρονα η άνοδος στις τιμές του αλουμινίου και του χαλκού, δημιουργούν καλύτερα δεδομένα για την κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο.

    Σημειώνεται ότι ήδη η τιμή του αλουμινίου είναι στα 1666 δολ /τόνος με μέση τιμή εννεαμήνου τα 1451 δολ/τόνος  και ο χαλκός στις 6.000 δολ/τόνος με μέση τιμή εννεαμήνου τα 5.200 δολ/τόνος. Οι τιμές των μετάλλων, ως συνέπεια της επίπτωσης της πανδημίας, παρουσίασαν σημαντική κάμψη τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές μετάλλου, οι οποίες έφτασαν τα 8,7 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020 έναντι ζημιών 4,6 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με ανοδική πορεία τιμών ωστόσο, που πυροδοτείται από την πορεία της ζήτησης και τις εκτιμήσεις, ότι η κρίση μένει σταδιακά πίσω μας, μπορεί η εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική στο σύνολο του 2020.

    Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχωρά τις επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, ώστε να είναι έτοιμη για την μετά την κρίση περίοδο, να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης και με βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της να πετύχει αύξηση των μεριδίων της.

     Επενδύσεις

    Η ElvalHalcor έχει ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου στον Τομέα έλασης αλουμινίου και έχει παραγγείλει ένα ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων (6-high cold rolling mill) έλασης αλουμινίου. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου στο αλουμίνιο που θα φτάσει το 2022 στους 500.000 τόνους από 300.000 τόνους σήμερα.

    Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, ουσιαστικά, έχει στόχο τη μέγιστη αξιοποίησή της παραγωγικής δυναμικότητας του νέου θερμού έλαστρου.

    To πρώτο μέρος του εταιρικού πενταετούς πλάνου για υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας έλασης αλουμινίου, ήταν η εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου, που λειτουργεί από τον Ιούνιο σε δοκιμαστική λειτουργία.
    Έγινε ήδη η πλήρης παράδοση του θερμού ελάστρου και το 2021 θα είναι η χρονιά που η δυναμικότητα της εταιρείας θα φτάσει στους 360.000 τόνους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημειώνεται ότι με την επένδυση του νέου ελάστρου, η ElvalHalcor διαθέτει πλέον τη δεύτερη, από πλευράς δυναμικότητας όγκου παραγωγής μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη.
    Η σημαντική αυτή επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία, με συμπληρωματικές επενδύσεις, να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των τελικών προϊόντων, και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον τομέα έλασης αλουμινίου ανοίγοντας τον δρόμο για καινούργιες, πιο απαιτητικές αγορές.
    Βιωσιμότητα
    Η δέσμευση για βιωσιμότητα, είναι διαρκής και γίνεται με συγκεκριμένες ενέργειες. Ήδη στο πρώτο εννεάμηνο χρησιμοποίησε διπλάσιες ποσότητες scrap προωθώντας την ανακύκλωση αλουμινίου,  εξασφάλισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας για την ενέργεια που χρησιμοποιεί στις μονάδες της, προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και παράγει βιώσιμα παγκοσμίου κλάσης προϊόντα και λύσεις αλουμινίου, συνεισφέροντας περαιτέρω προς την κατεύθυνση για μια κυκλική οικονομία.
    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ