• Business

    ΕΛΠΕ: Tον Νοέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές

    • NewsRoom
    ΕΛΠΕ


    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό των ΕΛΠΕ, αφού υπάρξει απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί της διαδικασίας, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, σήμερα, Πέμπτη, πηγή με γνώση των διαδικασιών της πώλησης.

    Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προεπιλέξει την αγγλοελβετική Glencore Energy και την ελβετική Vitol Holding στο πλαίσιο της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ από κοινού, από το ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean Oil και Industrial Holdings.

    Όπως μεταδίδει το Reuters αξιωματούχος κοντά στην πώληση δήλωσε ότι οι προσφορές για τα ΕΛΠΕ αναμένονται «προς το τέλος Νοεμβρίου», αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίσει για το αν ο επίδοξος αγοραστής θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό.

    Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο το 35,5%. Ο καθένας θέλει να κρατήσει ποσοστό 15% στην εταιρία μετά την πώληση. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, επενδυτής που αποκτά πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών μιας εταιρίας θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, εκτός αν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ.

    Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο, νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό πωλείται από κοινού από το Δημόσιο και από ιδιώτη επενδυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα αναμένεται σύντομα και σίγουρα πριν τις τελικές προσφορές. «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί» τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πέφτουν» οι υπογραφές για τα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη – Θα παραχωρηθούν στην κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ Upstream: 200 εκατ. τον χρόνο στα δημόσια ταμεία από κάθε κοίτασμα των 100 εκατ. βαρελιών



    ΣΧΟΛΙΑ