• Business

    ΕΛΠΕ: Πρόταση για έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι εργαζόμενοι

    • NewsRoom


    Την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του 35,5% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στα ΕΛΠΕ εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν την προτάσεις τους για αναβάθμιση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, με κόστος κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

    Στόχος της πρότασης της ΠΣΕΕΠ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Παναγιώτης Οφρθαλμίδης  ατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι μέσω της αναβάθμισης του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη να βοηθηθεί η ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός της ενέργειας του μέλλοντος και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η εξέλιξη του διυλιστηρίου σε πρότυπη μονάδα για τον όμιλο.

    «Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οφθαλμίδης, σημειώνοντας ότι η τελευταία σοβαρή επένδυση αναβάθμισης στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1966 και όπου εργάζονται 600-650 άτομα, έγινε το 2011.

    Τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΟ, Παναγιώτης Οφθαλμίδης, ο αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Κεμανετζής και ο γενικός γραμματέας Κώστας Παπαγιαννόπουλος. «Προτείνουμε διϋλιστική αναβάθμιση του εργοστασίου Θεσσαλονίκης, κατασκευή μονάδας προπυλενίου, μονάδα βιοντίζελ, μονάδες ΑΠΕ, επαναλειτουργία του αγωγού μεταφοράς καυσίμων Θεσσαλονίκη- Σκόπια, με τον καθαρισμό του αγωγού, δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αύξηση παραγωγικότητας του εργοστασίου πολυπροπυλενίου και αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων» εξήγησε ο κ.Οφθαλμίδης.

    Ειδικότερα για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, επισήμανε: «Πρέπει να γίνει διακρατική συμφωνία με τη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Με τις δεξαμενές που διαθέτει η ΟΚΤΑ στα Σκόπια, τα ΕΛΠΕ θα μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε άλλες βαλκανικές αγορές».

    Ο μηχανικός και στέλεχος των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, επισήμανε ότι αρχές του 2020, δίπλα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 ΜW. Η επένδυση αυτή είναι της ELPEDISON και όχι ευθέως των ΕΛΠΕ, όπως υπενθύμισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει δε ότι στο νέο 5ετές επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, «η Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκε επί τάπητος και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του 35,5% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στα ΕΛΠΕ, με τον πρόεδρο του ΠΣΕΕΠ να επισημαίνει ότι «το ελληνικό δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ για πολλούς λόγους, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια». Παράλληλα,  επανέλαβε ότι «θέση μας είναι να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο το μετοχικό πακέτο που έχει το ΤΑΙΠΕΔ».

    Τόνισε δε ότι σε συνάντησή τους με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, αυτός «μας δήλωσε ότι οδηγίες σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αναμένεται να δοθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα, έχουν εκφραστεί μόνο προθέσεις».

    Πάντως, ο κ. Οφθαλμίδης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση νέου διαγωνισμού και πρόσθεσε: «έχουμε κάνει ήδη επαφές με κόμματα και βουλευτές, όπως και με τον πρόεδρο της Βουλής. Θα ήταν πράξη εσχάτης προδοσίας η πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ».



    ΣΧΟΛΙΑ