• Business

    ΕΛΠΕ-Nioc: Διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς και στο βάθος deal;


    Η συμμετοχή της ιρανικής NIOC στα ΕΛΠΕ είναι ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν, σύμφωνα με πληροφορίες,  για την αποπληρωμή του χρέους στην περσική εταιρία στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που ξεκινούν την Παρασκευή.

    Το θέμα των απλήρωτων χρεών των δύο ελληνικών ομίλων διύλισης, Μότορ Οιλ και ΕΛΠΕ προς τη κρατική NIOC θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των αξιωματούχων των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευής, πέντε ημέρες μετά την επίσημη άρση των κυρώσεων στο Ιράν.  Το Ιράν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μερικές μικρές παραχωρήσεις στην τιμή για νέες πωλήσεις ενώ όπως αναφέρουν σήμερα οι Finacial Times ενδεχομένως να επενδύσει σε ξένα διυλιστήρια ή να κάνει και άλλες συμφωνίες για να χρησιμοποιηθούν ως «γλυκαντικό», στην εμπορική του πολιτική, κάτι που δημιουργεί συνθήκες για τη μετατροπή της συζήτησης για τα χρέη σε μέρος ενός ευρύτερου deal.

    Την Παρασκευή, έρχεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, με θέμα τόσο πώληση στην Ελλάδα ιρανικού αργού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για τα απλήρωτα χρέη από τη προ εμπάργκο εποχή.

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ
    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ

    Σε πρώτη φάση στη συνάντηση της Παρασκευής θα συσταθεί μια επιτροπή μεταξύ των υπουργείων των δύο χωρών προκειμένου να ασχοληθεί αυτή με το θέμα.Επιδίωξη της  ελληνικής πλευράς είναι μια  συμφωνία με το Ιράν που θα εξασφάλιζε χαμηλότερες τιμές και θα έθετε τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική.

    Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και η πώληση στην Ελλάδα ιρανικού αργού ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν  την επόμενη εβδομάδα στη Τεχεράνη όπου και προγραμματίζει να βρεθεί η ηγεσία του ελληνικού ομίλου, υπό τον κ. Στεργιούλη.

    Σημειώνεται ότι στην προ εμπάργκο εποχή, ΕΛΠΕ και Motor Oil, προμηθευόταν κατά μέσον όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από το Ιράν, καλύπτοντας το 30% των αναγκών της χώρας.

    Amir Hossein Zamaninia

    Τα χρέη και τα σενάρια

    Τα χρέη δημιουργήθηκαν πριν το 2012 όταν και λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές φορτίων αργού που είχαν παραληφθεί. Ο καθορισμός του ύψους του χρέους είναι ένα ανοιχτό θέμα για τις δύο πλευρές αφού για την πλευρά του Ιράν ξεπερνά τα 800 εκατ. δολάρια, ενώ η ελληνική πλευρά προτιμά να το αποτιμά σε ποσότητες που εισήχθησαν, αφού  οι τιμές έχουν υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια.  

    Το  ελληνικό Δημόσιο που ελέγχει το 35% του ομίλου ΕΛΠΕ φέρεται πως θα εξέταζε ένα σενάριο εισόδου της NIOC στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, ως μέρος μιας συμφωνίας εξόφλησης του χρέους με δεδομένο ότι η ιρανική πλευρά θα προτιμούσε  τα χρήματα αυτά να  μην επιστρέψουν στο Ιράν αλλά να επενδυθούν εκτός της χώρας.

     

     Τί θέλει το Ιράν

    Η Τεχεράνη έχει μετά την άρση του εμπάργκο  επιδιώκει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο σε παραδοσιακούς πελάτες από την Ασία, όπως η Ινδία που συνέχισε το εμπόριο την περίοδο των κυρώσεων, έως πρώην εταίρους στην Ευρώπη.

    Το Ιράν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μερικές μικρές παραχωρήσεις στην τιμή για νέες πωλήσεις ενώ όπως αναφέρουν σήμερα οι Finacial Times ενδεχομένως να επενδύσει σε ξένα διυλιστήρια ή να κάνει και άλλες συμφωνίες για να χρησιμοποιηθούν ως «γλυκαντικό», στην εμπορική του πολιτική.

    Η Τεχεράνη ελπίζει ότι θα στείλει περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα σε αγοραστές σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, ενώ συμφωνίες για πωλήσεις περίπου 200.000 βαρελιών την ημέρα αθροιστικά υπάρχουν ήδη, μεταξύ άλλων, για Τουρκία, Ινδία, Νότια Αφρική, δήλωσε.

    Η άρση των κυρώσεων

    petrelaio

    Μετά την άρση των κυρώσεων  το περασμένο Σάββατο άνοιξε ο  δρόμος για την πλήρη επιστροφή της Τεχεράνης στις διεθνείς αγορές.

    Η επιστροφή του Ιράν, που υποστηρίζει ότι μπορεί γρήγορα να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια τη μέρα, απειλεί να προστεθεί στην υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει πιέσει τις τιμές σε χαμηλό 12 ετών, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Έρχεται ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ και de facto ηγέτη του, έχουν επιδεινωθεί.

    Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περιμένουν να αυξηθεί η παραγωγή στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα εντός έξι-επτά μηνών από την άρση των κυρώσεων και να επιστρέψει στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός 12 μηνών, παρότι διεθνείς αναλυτές ενέργειας εκτιμούν ότι αυτό είναι φιλόδοξο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ