• Business

    Elon Musk: Προειδοποιεί κατά του margin dept λόγω της αστάθειας στις αγορές

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Προειδοποίηση στους επενδυτές κατά του margin dept – του δανεισμού έναντι της αξίας τίτλων που κατέχει κάποιος – έστειλε ο Έλον Μασκ, λόγω του κινδύνου «μαζικού πανικού»  στο χρηματιστήριο.

    «Θα συμβούλευα πραγματικά τους ανθρώπους να μην έχουν margin depts σε ένα ασταθές χρηματιστήριο και ξέρετε, από την άποψη των μετρητών, κρατήστε τη σκόνη στεγνή», είπε ο Μασκ στο All-In podcast που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

    «Μπορείτε να προκαλέσετε μερικά αρκετά ακραία πράγματα να συμβαίνουν σε μια χαμηλή αγορά».

    Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η πρακτική του margin dept είναι κάτι που έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Μασκ στο παρελθόν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla κατάφερε να βγάλει αρκετά δισεκατομμύρια όταν αγόρασε την Twitter  για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε την εταιρεία με χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι τραπεζίτες του Μασκ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν μέρος του χρέους υψηλού επιτοκίου που κατέθεσε στο Twitter με νέα δάνεια περιθωρίου κέρδους που υποστηρίζονται από τη μετοχή της Tesla, για τα οποία θα ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την αποπληρωμή τους.

    Πώλησε επίσης σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Tesla, μια κίνηση που συνέβαλε στο να οδηγήσει τη μετοχή σε χαμηλό δύο ετών. Μετά τις τελευταίες πωλήσεις, ο Μασκ είπε και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει να πουλά, προσθέτοντας ότι η παύση μπορεί να διαρκέσει για δύο περίπου χρόνια.

    Η προειδοποίηση, τουλάχιστον η δεύτερη που έκανε ο Μασκ αυτόν τον μήνα, είναι ειρωνική, αναφέρει το Bloomberg, δεδομένου ότι ο δισεκατομμυριούχος έχει δεσμεύσει προηγουμένως τις μετοχές του στην Tesla. Από τον Δεκέμβριο του 2020, ο Μασκ είχε 92 εκατομμύρια μετοχές της Tesla ενεχυριασμένες ως εγγύηση, σύμφωνα με μια κατάθεση της SEC τον Απρίλιο του 2022.

    Κατά τη διάρκεια του podcast, ο Μασκ επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι η οικονομία θα έπρεπε να ήταν ήδη σε ύφεση και ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι παρόμοια με την κλίμακα που παρατηρήθηκε το 2009.

    «Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι έχουμε θυελλώδεις στιγμές για ένα με ενάμιση χρόνο, ξημερώνει μια διακοπή περίπου στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυτή είναι η καλύτερη εικασία μου», είπε ο Μασκ. «Οι εκρήξεις δεν διαρκούν για πάντα, αλλά ούτε και οι υφέσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ