• Business

    Elon Musk και Tesla κατηγορoύν τη SEC για εκστρατεία παρενόχλησης

    • NewsRoom
    O Elon Musk, CEO Tesla

    Elon Musk, CEO Tesla


    Ο Elon Musk, CEO της Tesla, κατηγόρησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι παρενοχλεί τον ίδιο και την εταιρεία του, με μία «ατελείωτη» και «αδιάκοπη» έρευνα, προκειμένου να τιμωρηθεί ο Musk για τη στάση του να επικρίνει δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση.

    Η καταγγελία έγινε με επιστολή προς τον περιφερειακό δικαστή Άλισον Νέιθαν στο Μανχάταν, ο οποίος προήδρευσε σε έναν διακανονισμό του 2018, μετά από μία ανάρτηση του Musk στο Twitter σχετικά με μία πιθανή εξαγορά της Tesla.

    «Ο κύριος Musk και η Tesla επιδιώκουν με σεβασμό μία διόρθωση πορείας» έγραψε ο Άλεξ Σπίρο, δικηγόρος του Musk και της Tesla. «Αρκετά έως εδώ».

    Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει. Με μία απόφαση μιας γραμμής που εξέδωσε ο Νέιθαν έδωσε εντολή στην επιτροπή να αντιδράσει μέχρι την 24η Φεβρουαρίου.

    Η επιστολή της Πέμπτης έρχεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση του Musk με τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς διερευνώνται οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η μεταχείριση των εργαζομένων της Tesla από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για διακρίσεις.

    Η επιστολή ακολούθησε αποκάλυψη της Tesla, στις 7 Φεβρουαρίου, ότι έλαβε μία κλήση από την επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή της, στο διακανονισμό του 2018.

    Η SEC κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Musk τον Αύγουστο του 2018, μετά από ανάρτησή του στο Twitter, σύμφωνα με την οποία είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για το ενδεχόμενο να βγάλει από το χρηματιστήριο την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του, με τιμή μετοχής στα 420 δολάρια. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κάποια κίνηση εξαγοράς.

    Η Tesla και ο Musk προχώρησαν σε διακανονισμό, συμφωνώντας για την καταβολή αστικών προστίμων 20 εκατομμυρίων δολαρίων, από την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της, ενώ οι δικηγόροι της Tesla θα μπορούσαν να διερευνήσουν μερικές από τις επικοινωνίες του Musk, συμπεριλαμβανομένων και αναρτήσεων στο Twitter, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της τιμής των μετοχών της Tesla.

    Ο Musk παραιτήθηκε επίσης από την προεδρία της Tesla.

    H τελευταία κλήση προς κατάθεση εκδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου, δέκα ημέρες μετά από τη δημοσκόπηση που έκανε ο Musk μεταξύ των ακολούθων του στο Twitter, σχετικά με το αν έπρεπε να πουλήσει ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου του στην Tesla, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών.

    Διαβάστε επίσης

    Elon Musk: Δωρεά μαμούθ 5,7 δισ. δολαρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς



    ΣΧΟΛΙΑ