• Business

    Έλον Μασκ: Στο εδώλιο η Tesla για το σύστημα Autopilot

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk, CEO της Tesla


    Μία δικαστική απόφαση μπορεί να κρίνει πολύ περισσότερα από μερικές αποζημιώσεις σε θύματα. Η Tesla του Έλον Μασκ θα αντιμετωπίσει μέσα στον Σεπτέμβριο την πρώτη από τις πολλές δίκες, στις οποίες κατηγορείται για ένα «φονικό» αυτόματο σύστημα οδήγησης, το Autopilot, το οποίο προκάλεσε αρκετά δυστυχήματα, σύμφωνα με τους ενάγοντες.

    Η εταιρεία αυτοκινήτων έχει ήδη δεχτεί αρκετές αγωγές και η έκβαση της υπόθεσης για το αν τελικά είναι ένοχο το Autopilot θα μπορούσε είτε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της εταιρείας είτε να προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα.

    Το προβληματικό (;) σύστημα

    Σύμφωνα με το Reuters, το σύστημα αυτόματης οδήγησης αποτελεί κεντρικό άξονα στο οικονομικό μοντέλο της Tesla, με τον Μασκ να έχει συνδέσει άμεσα το όνομά του με αυτό και οι κατηγορίες από το περιβάλλον των θυμάτων να ισχυρίζονται ότι ο Μασκ γνώριζε για τα προβλήματα του συστήματος και εργαζόταν ως υπεύθυνος της ομάδας πίσω από το Autopilot.

    Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για τα συστήματα Autopilot και Full Sεlf-driving, οι δίκες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι οι πρώτες που δεν αφορούν ατύχημα, αλλά θάνατο του οδηγού.

    Νωρίτερα, σε μία δίκη τον περασμένο Απρίλιο, η Tesla είχε δικαιωθεί για τον ισχυρισμό της ότι είχε προειδοποιήσει τους οδηγούς, πώς παρά την ονομασία self-driving, η οδήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του οδηγού. Οι ένορκοι είχαν κρίνει ότι για το ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού, έφταιγε ο ίδιος.

    Στην περίπτωση της δίκης του Σεπτεμβρίου όμως, η υπόθεση είναι λίγο διαφορετική.

    Κινδυνεύει η Tesla από μία δικαστική απόφαση;

    Η δίκη θα διεξαχθεί σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, ύστερα από τον θάνατο του ιδιοκτήτη μέσα σ’ ένα Tesla Model 3. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σε πορεία σε αυτοκινητόδρομο ανατολικά του Λος Άντζελες με 65 μίλια, ξαφνικά όμως χτύπησε σε φοίνικα και τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

    Το δυστύχημα προκάλεσε και τον σοβαρό τραυματισμό δύο πεζών, με ένα 8χρονο αγοράκι να φέρει βαριά χτυπήματα. Στις κατηγορίες, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι ο Έλον Μασκ και η ομάδα του Autopilot γνώριζαν ότι το σύστημα ήταν ελλαττωματικό όταν πουλούσαν το αυτοκίνητο.

    Η Tesla από την πλευρά της, φέρεται να ανέφερε στα δικαστικά έγγραφα ότι οι οδηγοί πρέπει να δίνουν προσοχή στο δρόμο και να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι.

    «Αν η Tesla κερδίσει αρκετές από αυτές τις υποθέσεις, νομίζω ότι θα έχει πιο ευνοϊκούς διακανονισμούς σε άλλες υποθέσεις», δήλωσε ο Matthew Wansley, πρώην γενικός σύμβουλος της nuTonomy, μιας startup εταιρείας αυτοματοποιημένης οδήγησης και αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στη Νομική Σχολή Cardozo.

    Από την άλλη πλευρά, «μια μεγάλη ήττα για την Tesla – ειδικά στην περίπτωση που προβλέπει η απόφαση μια μεγάλη αποζημίωση» θα μπορούσε «να διαμορφώσει δραματικά την πορεία της εταιρείας για το μέλλον», δήλωσε ο Bryant Walker Smith, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesla: Μειώνει ξανά τιμές στην Κίνα – Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

    BYD: Deal $2.2 δισ. με την Jabil στην Κίνα

    Evergrande: Mε βουτιά 87% επέστρεψε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ



    ΣΧΟΛΙΑ