• Business

    Έλον Μασκ – Σαμ Άλτμαν: Το «bromance» της Silicon Valley που κατέληξε στο πόλεμο

    • NewsRoom
    Σαμ Άλτμαν, Έλον Μασκ,

    Έλον Μασκ, Σαμ Άλτμαν


    Κάποτε ο Σαμ Άλτμαν ήταν ο προστατευόμενος του Έλον Μασκ. Όλα αυτά μέχρι ο ιδιόρρυθμος και απρόβλεπτος δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου να κηρύξει πόλεμο εναντίον του. 

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μασκ κατέθεσε μήνυση εναντίον του Άλτμαν, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε τον στόχο της OpenAI, με αντάλλαγμα το κέρδος. 

    «Σε προσωπικό επίπεδο είναι λυπηρό», δήλωσε ο Άλτμαν σε υπόμνημα προς τους υπαλλήλους την ίδια μέρα. Αποκάλεσε τον Μασκ προσωπικό του ήρωα και πώς του αρέσει να τον σκέφτεται ως έναν άνθρωπο που παλεύει να κατασκευάσει καλύτερη τεχνολογία. «Ήλπιζα ότι θα είναι στο πλευρό μας», έγραψε.

    Το ρήγμα

    Ο Άλτμαν γνώρισε τον Έλον Μασκ, σε μία περίοδο που οι αποτυχίες στη ζωή του διαδέχονταν η μία την άλλη. Απέναντί του είχε τον ιδρυτή της SpaceX, ο οποίος οραματιζόταν να στείλει τον πρώτο πύραυλό του στον Άρη. 

    Λίγο καιρό αργότερα, το 2015, οι δύο άνδρες συνίδρυσαν την OpenAI, ως ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο. Ο Άλτμαν έχοντας την υποστήριξη και -κυρίως- την χρηματοδότηση του Μασκ κατάφερε να γιγαντώσει την εταιρεία, να την εξελίξει στις νέες τεχνολογίες και να κυριαρχήσει στον τεχνολογικό κλάδο. 

    Η πορεία της δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από τη Microsoft, τον αμερικανικό κολοσσό που εντόπισε από νωρίς τις δυνατότητες της τεχνολογίας και αποφάσισε να προχωρήσει σε μία επένδυση-μαμούθ ύψους 10 δισ. δολαρίων προς την ΟpenAI. 

    Αυτό ήταν κάτι που φαίνεται να ενοχλησε τον Μασκ, με άτομα από το περιβάλλον του Άλτμαν να αναφέρουν ότι επικρατεί το συναίσθημα του φθόνου στις κινήσεις του, καθώς «ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο». 

    Βέβαια η πλευρά του Μασκ απορρίπτει αυτήν την «ανάγνωση», υποστηρίζοντας την γνήσια ανησυχία του για την πορεία της τεχνητής νοημοσύνης. 

    Η αγάπη για την τεχνητή νοημοσύνη

    Τους δύο άνδρες σύστησε ο  Γκέοφ Ράλστον, εταίρος στην Y Combinator, μία εταιρεία που υποστήριζε τις startups, και είχε βοηθήσει και στην χρηματοδότηση της πρώτης εταιρείας του Άλτμαν, την οποία όμως ο ίδιος την πούλησε χωρίς κανένα κέρδος. 

    Ο Άλτμαν είχε εμμονή με την τεχνητή νοημοσύνη και είχε εκφράσει από νωρίς την επιθυμία του να διερευνήσει τις δυνατότητές της. Ο Μασκ ενθουσιάστηκε και τον υποστήριξε χτίζοντας ένα ισχυρό προφίλ του Άλτμαν στη Silicon Valley. 

    Ξεκίνησαν και οι δύο να εργάζονται πάνω στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και ο Άλτμαν σύστησε ένα συμβούλιο, στο οποίο μετείχε και ο Μασκ. Ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εταιρείας ήταν η έλευση του Γκρεγκ Μπρόκμαν, χάρη στον Άλτμαν. Μπορεί ο δεύτερος να είναι το πρόσωπο της OpenAI αλλά ο Γκρεγκ είναι το μυαλό.

    Ο Μασκ από την άλλη ήταν η κολώνα της χρηματοδότησης για την εταιρεία, τροφοδοτώντας την με κονδύλια, ώστε να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό από τους κολοσσούς της Alphabet και της Meta. Χρηματοδοτούσε την εταιρεία με δεκάδες εκατομμύρια και πλήρωνε ακόμα και το ενοίκιο του κτιρίου που στεγαζόταν. 

    Τα επόμενα χρόνια μέχρι την αποχώρηση του Μασκ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με καταγγελίες ο Μασκ πίεζε τις ομάδες για αποτελέσματα με απώτερο στόχο να τους εντάξει σταδιακά στη Tesla. 

    Κάθε αίτημα του Άλτμαν για αλλαγή σε κερδοσκοπικό ίδρυμα, έπεφτε στο κενό. 

    Ο πόλεμος

    Τον Μάρτιο του 2019, η ΟpenAI έγινε κερδοσκοπική. Ο Μασκ συνέχισε να στηρίζει σε μικρότερο βαθμό την εταιρεία, αν και διατήρησε τις καλές σχέσεις με τον Άλτμαν. 

    Το ρήγμα ήρθε το 2022, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα chatbot που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος βλέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

    Ο Μασκ έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του δημοσίως και να κατηγορεί την εταιρεία ότι χτίστηκε χάρη στα χρήματά του για να συγκεντρώσει τελικά δισεκατομμύρια από τη Microsoft. 

     Πριν λίγες ημέρες ο Ελον Μασκ κατέθεσε, μέσω των δικηγόρων του, αγωγή κατά της OpenAI και του Σαμ Αλτμαν, με την κατηγορία ότι δεν υπηρετούν πια τον καταστατικό στόχο της νεοφυούς επιχείρησης που ήταν η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης «προς όφελος της ανθρωπότητας».

    Ο Άλτμαν έγραψε σε ένα υπόμνημα στο προσωπικό του: «Ο υπαινιγμός ότι η ωφέλεια της ανθρωπότητας είναι κατά κάποιο τρόπο σε αντίθεση με την οικοδόμηση μιας επιχείρησης είναι συγκεχυμένος», απαντώντας στις κατηγορίες του μέχρι πρότινος συνεργάτη του. «Μου λείπει ο παλιός Έλον», κατέληξε. 

    Διαβάστε επίσης:

    Τζεφ Μπέζος: Είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Εκτόπισε τον Έλον Μασκ

    Έλον Μασκ: Γιατί εκτός από την Google ανοίγει «πόλεμο» και με την OpenAI

    Google Gemini AI: Ριζικές βελτιώσεις στο εργαλείο που αρνήθηκε να πει αν ο Χίτλερ ή ο Μασκ είναι χειρότερος



    ΣΧΟΛΙΑ