Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ελληνικές επιχειρήσεις: Πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο

Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum) Τα σχέδια για την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρήσεων

Γ. Γεωργακόπουλος, CEO Intrum

Η αποτελεσματική διαχείριση του κύκλου πληρωμών και η αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου αποτελούν στρατηγικές πλέον προτεραιότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, να προστατεύσουν τη ρευστότητα και να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Σύμφωνα με έρευνα της Intrum, oι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο 78 ημέρες ετησίως για θέματα διαχείρισης πληρωμών από πελάτες και προμηθευτές, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 74 ημέρες.

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφονται στην 4η έκδοση του European Payment Report* – Έκθεση για την Ελλάδα για το 2023 που παρουσιάζει η Intrum μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 240 εκπρόσωποι από επιχειρήσεις σε 15 κλάδους της αγοράς. Η Έκθεση για την Ελλάδα αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε η Intrum ταυτόχρονα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 έως το Μάρτιο 2023.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Intrum επισημαίνουν ότι η απουσία μιας βιώσιμης κουλτούρας πληρωμών, ιδίως στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, προκαλεί επαναλαμβανόμενο κύκλο πιέσεων στην αγορά. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εσωτερικής υποδομής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των πιστώσεων «κοστίζει» ολοένα και περισσότερο χρόνο και πόρους στην επιχείρησή τους. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο 78 ημέρες ετησίως για τη διευθέτηση εκπρόθεσμων οφειλών και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής με προμηθευτές και συνεργάτες. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του European Payment Report* – Έκθεση για την Ελλάδα για το 2023, η βελτιωμένη διαχείριση του κύκλου πληρωμών θα έδινε ώθηση στις επιχειρήσεις ώστε να επικεντρώσουν στη βασική τους δραστηριότητα, να αναπτύξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να επενδύσουν στη βιωσιμότητα και την ψηφιακή καινοτομία, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και προπάντων να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ενάρετου και σταθερού οικονομικού κύκλου για το σύνολο της αγοράς. 

Ακόμα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα  αναγνωρίζουν πλέον ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα προϋποθέτει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και γι’ αυτό εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα αυτόν και κατ’ επέκταση να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. 

Κύρια συμπεράσματα

Οι οικονομικές προκλήσεις ωθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση της αποδοτικότητας, εξασφάλιση της ρευστότητας και εφαρμογή ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των πιστώσεων.  

Η διαχείριση των εκπρόθεσμων πληρωμών και η επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής με προμηθευτές και πελάτες κοστίζουν στις επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο χρόνο και πόρους. 

Η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής προκαλεί έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο πιέσεων στις επιχειρήσεις, τους προμηθευτές και τους πελάτες σε όλους τους κλάδους της αγοράς. 

Η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, εσωτερικής υποδομής και κατάλληλων τεχνολογικών πόρων δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση των εκπρόθεσμων πληρωμών. 

Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η επένδυση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα εξασφαλίζει ανταγωνιστική θέση στην αγορά και νέες πηγές εσόδων στο μέλλον. 

To European Payment Report 2023 για την Ελλάδα βρίσκεται εδώ 

Το European Payment Report 2023 βρίσκεται εδώ

Σχετικά με την έρευνα

Το European Payment Report καταγράφει τον αντίκτυπο των εκπρόθεσμων πληρωμών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η Intrum συγκέντρωσε δεδομένα από 10.556 εταιρίες σε 15 κλάδους στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 240 στελέχη, εκ των οποίων τα 90 είναι ανώτατα (C-Level). Η έρευνα διεξήχθη ταυτόχρονα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 έως τον Μάρτιο 2023.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές

**Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές στοχεύει στην επίτευξη αλλαγών όσον αφορά την προσέγγιση για τις άμεσες πληρωμές. Η Οδηγία προτείνει η προθεσμία πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ εταιριών να μην υπερβαίνει τις 60 ημέρες και η προθεσμία πληρωμής των δημοσίων αρχών προς επιχειρήσεις να μην υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Η Οδηγία προγραμματίζεται να αναθεωρηθεί το καλοκαίρι του 2023. 

Διαβάστε επίσης: 

Ιδρύθηκε η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας – Πρόεδρος ο Αριστοτέλης Παντελιάδης

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής