• Business

    Ελληνικά ομόλογα: Τι σηματοδοτεί το ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις 2ετών και 5ετών! O κρίσιμος ρόλος της Alpha και του Τιτάνα

    • NewsRoom
    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τα Ελληνικά ομόλογα καθώς μια μέρα μετά τη επιτυχία του Τιτάνα που σήκωσε 100 εκατ. ευρώ από τις αγορές  και ενώ έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από την S&P, κατακτούν νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά. Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού διετούς κινήθηκε το μεσημέρι στο 1,211%, χαμηλότερα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς βρίσκεται στο 2,73%, επίπεδο που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Υποχωρεί και το ελληνικό δεκαετές στο 3,79%.

    Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να προετοιμάζει τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πιθανότατα με έκδοση επταετούς τίτλου, ενώ και η Alpha Bank  προωθεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες η Τιτάν προχώρησε σε έκδοση ομολόγου, προγραμματίζοντας αρχικά να αντλήσει 50 εκατ. ευρώ αλλά εντέλει σήκωσε από την αγορά 100 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (2,375%).

    Χθες και επίσημα έγινε γνωστό ότι ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, με το EwG να αναλαμβάνει τη συζήτηση για τον μηχανισμό σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους.

    Ταυτόχρονα  η απόδοση του πορτογαλικού τίτλου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 και του ισπανικού σε χαμηλό επτά μηνών, με τις διαθέσεις των επενδυτών έναντι των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας να βελτιώνονται, τόσο μετά την αναβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch όσο και λόγω της αισιοδοξίας για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

    Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,54%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,88%, του πορτογαλικού στο 1,65% και του ισπανικού στο 1,35%.

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΙΤΑΝ

    Τι αναφέρει το Bloomberg για το Davos

    Επιπρόσθετα σύμφωνα με το Bloomberg οι ανερχόμενες χρηματιστηριακές αγορές και η καλύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας επταετίας, τροφοδοτούν ρεκόρ αισιοδοξίας μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η PricewaterhouseCoopers LLP αργά τη Δευτέρα στο Davos της Ελβετίας.

    Όμως, λίγες μόνο ώρες πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποίησε τη συγκέντρωση αυτή, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ενώ οι προοπτικές για το τρέχον και το επόμενο έτος ήταν καλύτερες από ό, τι προβλεπόταν, η ύφεση μπορεί να είναι πλησιέστερα από όσο πολλοί πιστεύουν και ότι οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να μην εφησυχάζουν.

    Ο συνδυασμός αισιοδοξίας και προειδοποίησης θα θέσει τον τόνο για μια εβδομάδα συναντήσεων στο Νταβός, μια δεκαετία μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση ύστερα από την Μεγάλη Ύφεση (1929) που αιφνιδίασε τότε τους συμμετασχόντες στο Νταβός. Μεταξύ των σημερινών κινδύνων αναφέρονται: ενδεχόμενη ανορθολογική έξαρση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξανόμενο χρέος στην Κίνα και αλλού, καθώς και πολιτικά σημεία ανάφλεξης από το Brexit ως τη Βόρεια Κορέα.

    “Η (ανοδική) αγορά των ταύρων φαίνεται να επικρατεί πάνω σε όλους όσοι έχουν απαισιόδοξη άποψη”, δήλωσε ο Tim Adams, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοδοτήσεων που θα είναι στο Νταβός. “Αλλά υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν τερμίτες στο ίδρυμα και πολλοί από αυτούς διασκεδάζουν τη νύχτα”.

    Είναι ένα αντιφατικό σκηνικό για τους ηγέτες του κόσμου και τα παγκόσμια επιχειρηματικά στελέχη που συγκεντρώνονται για τις συναντήσεις, οι οποίες θα φιλοξενήσουν φέτος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi και τον Γάλλο πρόεδρο Emanuel Macron, μαζί με πολλούς κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους.

    Klaus Schwab, founder and Executive Chairman of the World Economic Forum.



    ΣΧΟΛΙΑ