• Business

    Ελλάκτωρ: Τα μυστικά ραντεβού με τους τραπεζίτες, ο γρίφος Διαμαντίδη και οι αγορές από το ταμπλό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ


    Μακριά από τα ενοχλητικά φώτα της δημοσιότητας, οι δύο «μονομάχοι» για τον έλεγχο της εξουσίας στον όμιλο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 οργανώνουν τα τελικά τους «χτυπήματα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσοι οι Ολλανδοί της Reggeborgh όσο και το σχήμα των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη κάνουν διαδοχικά ραντεβού με τους τραπεζίτες.

    Και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τα πλάνα τους για την «επόμενη μέρα» στον κατασκευαστικό όμιλο.

    Στόχος είναι να μπορέσουν, κάθε πλευρά για λογαριασμό της, να εξασφαλίσουν τη «συμπαράσταση» των τραπεζών στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου.

    Οι επαφές και τα μυστικά ραντεβού εκκινούν από το γεγονός ότι στα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας βρίσκεται περίπου το 4,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Οι μετοχές αυτές είναι στις τραπεζικές ΑΕΔΑΚ και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που μπορεί να κρίνει πολλά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των μετόχων στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση.

    Επί του παρόντος κι όπως όλα δείχνουν, οι τραπεζίτες αποφεύγουν να πάρουν επίσημη θέση, λέγοντας εκ των προτέρων τη στάση που θα κρατήσουν.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη αναμέτρηση που έγινε το καλοκαίρι του 2018, ανάμεσα -τότε- στους αδελφούς Καλλιτσάντση και στους Μπόμπολα-Κούτρα, οι τράπεζες είχαν τηρήσει ουδέτερη στάση, απέχοντας από την ψηφοφορία.

    Το τι θα πράξουν τώρα δεν είναι βέβαιο, ούτε και το εάν και κατά πόσον όλες μαζί θα έχουν μια κοινή γραμμή πλεύσης.

    Επί του παρόντος και απ’ όσα έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως, η πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh εκφράζεται με συνολικό δικαίωμα ψήφων που αντιστοιχεί στο 26,72%, στο οποίο περιλαμβάνεται και η option του 12,55% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

    Στην περίπτωση των Μπάκου-Καϋμενάκη, τα ποσοστά ελέγχου είναι στο 25,58%, λαμβάνοντας υπόψη και την τελευταία τροποποιημένη συμφωνία για τμηματική απόκτηση μετοχών μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

    Ο ρόλος Διαμαντίδη

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερα κρίσιμος εμφανίζεται να είναι και ο ρόλος που θα τηρήσει ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος φαίνεται να ελέγχει ποσοστό 4,8% στην Ελλάκτωρ.

    Μέγεθος σαφώς σημαντικό για την τελική έκβαση της μάχης.

    Οι πληροφορίες λένε ότι ο εφοπλιστής, ο οποίος διαθέτει τεράστια ρευστότητα, δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική του απόφαση.

    Ζητώντας «διασφαλίσεις» που θα του επιτρέψουν να συνταχθεί με το ένα ή το άλλο σχήμα.

    Το καλοκαίρι του 2018 το mononews.gr είχε αποκαλύψει ότι ο Διαμαντής Διαμαντίδης είχε συνταχθεί με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Μάλιστα τότε, το mononews.gr σε συνομιλία που είχε με τον εφοπλιστή, ο κ. Διαμαντίδης είχε εξηγήσει οτι: «είμαι 30 χρόνια φίλος με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση».

    Σήμερα ωστόσο ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης έχει αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ και μένει βεβαίως να αποτυπωθεί και στην πράξη το πώς θα ψηφίσει ο Διαμαντής  Διαμαντίδης στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

    Οι αγορές από το ταμπλό

    Πέραν τούτων, από την πλευρά των Ολλανδών οι πληροφορίες λένε ότι εξακολουθούν να ενισχύουν τη μετοχική θέση τους στον κατασκευαστικό όμιλο αγοράζοντας απευθείας μετοχές από το ταμπλό. Είτε οι ίδιοι είτε φιλικά προς αυτούς χαρτοφυλάκια.

    Όπως και να ‘χει, μέχρι τώρα το επενδυτικό fund της Reggeborgh, που ανήκει στην ολλανδική οικογένεια Wessels, της οποίας η περιουσία ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, έχει διαθέσει περί τα 65 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 14,176% των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχει άμεσα. Για το υπόλοιπο 12,55%, η συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα είναι να αποκτηθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2020. Με ένα τίμημα που εικάζεται ότι θα είναι στην περιοχή των 43 εκατ. ευρώ.

    Οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης έχουν αγοράσει το 5% της Ελλάκτωρ έναντι τιμήματος 13,92 εκατ. ευρώ.

    Στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μία μέρα πριν από τη διενέργεια της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης, αναμένεται να πάρουν, μέσω δεύτερης εταιρείας αυτήν τη φορά, ένα επιπλέον 11,94%. Με τίμημα που ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί.

    Από εκεί και έπειτα, με έξι τμηματικές αγορές, ανά μήνα, το συνολικό ποσοστό ελέγχου στην Ελλάκτωρ θα φτάσει στο 25,58%. Τα δικαιώματα ψήφου όμως στη Γενική Συνέλευση θα ασκηθούν από κοινού με την κυπριακή εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, στην Ελλάκτωρ, όπως επίσης και ανάμεσα στους δύο μονομάχους, θα γίνουν διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνει η ψηφοφορία των μετόχων.

    Όπως όλα δείχνουν, στην online σύνδεση κάθε μέτοχος θα έχει την ευκαιρία να πατάει ένα κουμπί και να ψηφίζει υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης άποψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Τι κρύβει η νέα συμφωνία για την παραχώρηση μετοχών στους Μπάκο – Καϋμενάκη και η κοινή τους θέση με τη πλευρά Καλλιτσάντση

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τμηματική η μεταβίβαση του 20,58% των μετοχών στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη



    ΣΧΟΛΙΑ