• Business

    «ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ»: Η Ελλάδα της παραγωγής και ο δρόμος για την ανάπτυξη

    σουπερμαρκετ


    Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της βίαιης αποσάθρωσης της εγχώριας παραγωγής. Η πολυετής κρίση έδωσε τη χαριστική βολή σε αρκετές μονάδες, επιταχύνοντας τη συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού με ολέθριες συνέπειες για την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν υπάρχει μέλλον για τη βιομηχανία στη χώρα μας. Και εάν μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρείται να οικοδομηθεί.

    Όποια προσπάθεια έγινε τα τελευταία χρόνια για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας –για να ανάψουν και πάλι τα φουγάρα – απέτυχε παταγωδώς. «Γιατί να πετύχει τώρα», αναρωτιούνται και όχι άδικα άνθρωποι της αγοράς.  Κανένα μέτρο, όπως επισημαίνουν δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την πτωτική πορεία και να αναζωογονήσει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. «Λόγια, λόγια, λόγια κενού περιεχομένου», λένε σκωπτικά και τονίζουν πως όχι μόνο δεν υπήρξε στήριξη, αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν υπέρμετρα οι επιβαρύνσεις με πρώτη και κυριότερη την φορολογική. Με άλλα λόγια, «η βιομηχανία στήθηκε στο απόσπασμα».

    Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τις εξαγγελίες της κυβέρνηση περί έμπρακτης στήριξης της βιομηχανίας και των μέτρων που φημολογείται πως θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

    Από την άλλη πλευρά, πηγή αισιοδοξίας στο γκρίζο τοπίο αποτελούν πρωτοβουλίες όπως η «Ελληνική Παραγωγή» και τα «ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ» που δείχνουν την αποφασιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο και να αναδείξουν τη σημασία της παραγωγής για την οικονομία.

    Ειδικά, η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ», η ηγεσία της οποίας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει το δρόμο που πρέπει να κινηθεί συνολικά η χώρα για να οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία και να αφήσει οριστικά πίσω το φαύλο παρελθόν.

    Το βασικό μήνυμα που στέλνει η κίνηση, την οποία απαρτίζουν πάνω από 40 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Νιτσιάκος, η Agrino, η Λουξ, η ΕΖΑ, ο Βίκος, το Ζαγόρι κα. είναι η στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, που έχουν τα εργοστάσιά τους εδώ, που φορολογούνται εδώ και επενδύουν τα κέρδη τους εδώ, και όχι στο εξωτερικό.

    «Δεν μπορεί μια χώρα να ανακάμψει οικονομικά εάν οι κάτοικοι της δεν στηρίζουν επαρκώς τα τοπικά προϊόντα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μόνο μέσα από την αναθέρμανση της εγχώριας παραγωγής μπορούμε να βγούμε από το σημερινό τέλμα και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κίνησης, Άγις Πιστιόλας.

    Ζητούμενο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι να υπάρξουν δράσεις και μέτρα που θα ενισχύουν στην πράξη την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών μονάδων. Από αυτό θα εξαρτηθεί και ο ρόλος που θα έχει η παραγωγή στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Εάν θα είναι πρωταγωνιστικός ή θα περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και σήμερα αριθμεί πάνω από 40 εταιρείες.

    Συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν οι εταιρείες:

    Agrino, ΕΨΑ, Λουξ, Νιτσιάκος, Ζαγόρι, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, ΜΕΓΑ, ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, Βίκος, Φλώρινας Δινάκη, Brava, EZA, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, KΥΚΝΟΣ, Hellas Frost, Petrou Nuts, Captain’s, Βιολάντα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Endless- Ευρωχαρτική, The Writing Fields, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Aβγά Βλαχάκη, Χαρτέλ, Galenica, Camper-Gaz, Μανδρέκας, Cretan Mill, Χρυσά αυγά, Απ. Παπαδόπουλος- Meat Company, Αφοί Χαΐτογλου, Tottis Pack, Regina, Draculi Coffee, Αποστακτήρια Καλλικούνη, Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Sativa, Αμπελώνες Ναβαρίνο, Κτήμα Βιβλία Χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ