ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι των ισχυρών, τι συμβαίνει με Credia, οι φήμες για Optima, το δείπνο Μπάκου – Εξάρχου (4 φωτό), η επιτυχία της Κεραμέως, ο Τζώρτζης και η δικαίωση του mononews και ο γάμος του Sir Stelios στο Μονακό
Στην τελική ευθεία για να βγει στην αγορά βρίσκεται ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός για την επέκταση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να πατά γκάζι προκειμένου τα πρώτα έργα να ξεκινήσουν χωρίς νέες καθυστερήσεις.
Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, με τον προϋπολογισμό της πρώτης φάσης να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 260 εκατ. ευρώ. Η πίεση εντός του ΔΑΑ είναι πλέον υπαρκτή, καθώς η επιβατική κίνηση συνεχίζει να ανεβαίνει και ο χρόνος για την προσθήκη νέας χωρητικότητας περιορίζεται.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιώργος Καλλιμασιάς. Όπως ανέφερε, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου διακινήθηκαν 23,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 4,4%, ενώ τον φετινό Αύγουστο το αεροδρόμιο ξεπέρασε για πρώτη φορά το ορόσημο των 4 εκατ. επιβατών σε μηνιαία βάση. Για το σύνολο του έτους, η πρόβλεψη παραμένει για άνοδο με μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς αναμένεται ισχυρό. Στο κάδρο βρίσκονται εταιρείες που συμμετείχαν στις προηγούμενες διαδικασίες ή έχουν ήδη παρουσία στα έργα του αεροδρομίου, όπως οι AKTOR, METKA, ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και REDEX.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο νέος διαγωνισμός να ανοίξει περισσότερο τη βεντάλια των ενδιαφερομένων. Στην αγορά ακούγεται, μεταξύ άλλων, το όνομα της ΕΚΤΕΡ, ενώ ενδιαφέρον θα μπορούσε να προκύψει και από ξένους ομίλους με παρουσία στην Ελλάδα.
Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει τη Νότια Πτέρυγα του Κύριου Αεροσταθμού, την επέκταση του Δορυφορικού Αεροσταθμού και συναφείς παρεμβάσεις. Πρόκειται για τα έργα που μπαίνουν πρώτα μπροστά, καθώς μπορούν να προσθέσουν πιο άμεσα χωρητικότητα σε ένα αεροδρόμιο που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. επιβάτες.
Τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδιασμού επιβεβαίωσε και ο κ. Καλλιμασιάς, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί τμηματική προκήρυξη των έργων. Όπως ανέφερε, θα προηγηθεί τον επόμενο μήνα η νότια επέκταση και σε έναν χρόνο θα ακολουθήσει η βόρεια επέκταση.
Άλλα 260 εκατ. για τη Βόρεια Πτέρυγα
Στην περιοχή των 260 εκατ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης, η οποία αφορά την επέκταση της Βόρειας Πτέρυγας.
Ο σχετικός διαγωνισμός τοποθετείται στο β΄ εξάμηνο του 2027, ωστόσο η προετοιμασία του έργου αναμένεται να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί εντολή στους μελετητές ώστε να αρχίσει η αναμόρφωση του σχεδιασμού της συγκεκριμένης φάσης στη βάση της νέας στρατηγικής του ΔΑΑ.
Οι δύο πρώτες φάσεις, συνολικού ύψους περίπου 520 εκατ. ευρώ με βάση τους σημερινούς προϋπολογισμούς, εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε το αεροδρόμιο να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έως 40 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Αυτός είναι και ο άμεσος στόχος του νέου μοντέλου, δηλαδή, αντί να περιμένει την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου ενιαίου έργου, ο ΔΑΑ επιχειρεί να προσθέτει σταδιακά τη χωρητικότητα που χρειάζεται.
Γιατί «έσπασε» η μεγάλη επέκταση
Η νέα στρατηγική ήρθε μετά τη διακοπή του διαγωνισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη με τη μέθοδο Early Contractor Involvement (ECI). Στην τελευταία φάση είχαν παραμείνει δύο σχήματα, η AKTOR με την τουρκική Ictas και η κοινοπραξία METKA–ΑΒΑΞ.
Αντί ενός ενιαίου συμβολαίου, η επέκταση «σπάει» πλέον σε διακριτές φάσεις. Και η επιλογή αυτή δεν αφορά μόνο την ταχύτερη εκτέλεση των έργων.
Δίνει στον ΔΑΑ τη δυνατότητα να μην βρίσκεται κάθε φορά μπροστά σε τετελεσμένες επιλογές. Η διοίκηση μπορεί να προσαρμόζει το μέγεθος, τον χρόνο και τη μορφή των επόμενων επενδύσεων ανάλογα με την πορεία της κίνησης και τις συνθήκες που επικρατούν.
Η εμπειρία της πανδημίας είναι χαρακτηριστική για το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η εικόνα στις αερομεταφορές. Στην ίδια εξίσωση μπαίνουν σήμερα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν απότομα τη ζήτηση και να ανατρέψουν τις προβλέψεις.
Παράλληλα, η κατασκευή σε φάσεις περιορίζει την πίεση που ασκούν τα έργα στη λειτουργία του αεροδρομίου, στις ροές των επιβατών και κυρίως στους εμπορικούς χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από ένα ενιαίο και πολυετές κατασκευαστικό μέτωπο.
Σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση επιβατών και αεροπορικών εταιρειών κατά την περίοδο των έργων, ο κ. Καλλιμασιάς υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις που ενισχύουν τη δυναμικότητα του αεροδρομίου. Όπως σημείωσε, έχουν προστεθεί θέσεις check-in και ελέγχου διαβατηρίων, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το σύστημα διαχείρισης αποσκευών.
Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στο υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα. Μεταξύ άλλων, ο ΔΑΑ σχεδιάζει να αυξήσει τον χώρο και τις θέσεις ελέγχου διαβατηρίων τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις, με τον κ. Καλλιμασιά να εκτιμά ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης επιβατών και αεροπορικών εταιρειών θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων.
Και τρίτη φάση με νέο terminal
Το ενδιαφέρον, όμως, αρχίζει ήδη να μεταφέρεται και πέρα από τις δύο πρώτες φάσεις.
Με την επιβατική κίνηση να καλπάζει, η διοίκηση του ΔΑΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται πλέον να σχεδιάσει και για δυναμικότητα πέραν των 40 εκατ. επιβατών. Εκεί ανοίγει ουσιαστικά η συζήτηση για μια τρίτη φάση επέκτασης, στην οποία μπαίνει στο κάδρο και η ανάπτυξη νέου terminal.
Πρόκειται για το νέο terminal που προβλέπεται στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το parking μακράς διάρκειας και το οποίο στο αρχικό master plan τοποθετούνταν πολύ αργότερα, κοντά στο 2045.
Ο προϋπολογισμός μιας τέτοιας ανάπτυξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, θέλουν το μέγεθος της επένδυσης να μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον υφιστάμενο σχεδιασμό της επέκτασης, καθώς θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ανάπτυξης του αεροδρομίου.
Άλλωστε, με τα 36 εκατ. επιβάτες να αποτελούν το σημείο ενεργοποίησης του σχεδιασμού για δυναμικότητα 50 εκατ., η επόμενη μεγάλη επέκταση βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά.
Ο λογαριασμός μέχρι το 2030
Την ίδια ώρα, τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συνεχίζονται βάσει χρονοδιαγράμματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται το North-West Apron, ο Πολυώροφος Χώρος Στάθμευσης (MSP), το VIP Terminal και συναφείς παρεμβάσεις, ενώ επιταχύνονται και επενδύσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και στα σημεία ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιμασιά, τα έργα στον βορειοδυτικό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, στον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων και στον νέο VIP αεροσταθμό αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2027.
Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για την επέκταση της δυναμικότητας έως το τέλος του 2030 υπολογίζονται σε έως 950 εκατ. ευρώ, σε τιμές 2026, περιλαμβάνοντας τόσο τα έργα που ήδη τρέχουν όσο και τις νέες αναπτύξεις. Το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών έως το 2030 επιβεβαίωσε και ο κ. Καλλιμασιάς, τοποθετώντας το σχετικό ποσό στα 950 εκατ. ευρώ, σε τιμές 2026.
Παράλληλα, το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Από περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε τιμές 2024, η αντίστοιχη αποτίμηση σε τιμές 2026 είναι περίπου 30% υψηλότερη, προσεγγίζοντας τα 1,7 δισ. ευρώ, λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους, των τιμών των υλικών και της λεπτομερέστερης αποτύπωσης των απαιτήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι κατέβηκαν στον διαγωνισμό για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- YSL: Tο κύκνειο άσμα του Anthony Vaccarello και το άγγιγμα του Μίδα
- Ποιους υπουργούς και βουλευτές «προειδοποίησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
- Το ράλι των ισχυρών, τι συμβαίνει με Credia, οι φήμες για Optima, το δείπνο Μπάκου – Εξάρχου (4 φωτό), η επιτυχία της Κεραμέως, ο Τζώρτζης και η δικαίωση του mononews και ο γάμος του Sir Stelios στο Μονακό
- Έλληνες εφοπλιστές: Στα 1.005 πλοία οι συνολικές παραγγελίες για κατασκευή νεότευκτων που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.